Kosorjeva je odločno zavrnila razpust vlade in razpis predčasnih parlamentarnih volitev. Foto: EPA
Kosorjeva je odločno zavrnila razpust vlade in razpis predčasnih parlamentarnih volitev. Foto: EPA

Kosorjeva, ki bo danes odprla delovni dan na newyorški borzi in nastopila pred Generalno skupščino Združenih narodov, je v pogovoru s hrvaškimi novinarji v New Yorku povedala, da se je odločila za spremembe v vladni ekipi, ki naj bi jih izpeljala do konca leta. Napovedala je tudi spremembe znotraj vladajoče stranke HDZ, saj si želi, da bi bila na volilnih seznamih HDZ-ja najmanj polovica mladih ljudi.

Hrvaška premierka je napovedala tudi, da bo do konca vztrajala pri preiskavi korupcijskih afer, kot sta poslovanje banke Hypo Alpe Adria na Hrvaškem in Daimler, ne glede na imena, ki se v njih pojavljajo. Pojavile so se govorice, da naj bi se Kosorjeva v New Yorku srečala z ameriškimi preiskovalci, ki se ukvarjajo z nakupom gasilskih vozil podjetja Daimler v času koalicijske vlade pokojnega socialdemokratskega premierja Ivice Račana, a informacija še ni potrjena. Ob tem je povedala, da je na potezi sodišče in da ne pozna niti imen osumljenih v aferi Daimler.

EU in ZDA podpirajo boj proti korupciji
Preiskava afer in njihova sklenitev pa je po besedah Kosorjeve pomembna tudi za zaprtje poglavja o pravosodju in temeljnih pravicah v pristopnih pogajanjih Hrvaške z Evropsko unijo. Ob tem je povedala še, da je v boju proti korupciji dobila podporo iz ZDA in Evropske unije, še posebej iz najmočnejše stranke v Evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke, poroča HRT.

Kosorjeva je poudarila tudi, da si Hrvaška želi skleniti pogajanja z Unijo do konca madžarskega predsedovanja junija 2011. "Predčasne parlamentarne volitve ali prezgodnji začetek predvolilne kampanje za redne volitve bi lahko ogrozili omenjeni cilj," je še povedala premierka in dodala, da za predčasne volitve ne vidi nobenega razloga.

Kosorjeva ne potrebuje pomoči IMF-a
Kot je še povedala Kosorjeva, ni razloga, da bi Hrvaška iskala pomoč Mednarodnega denarnega sklada (IMF), čeprav je državo prizadela gospodarska kriza. Pojasnila je, da vlada izvaja program krepitve gospodarstva, ki pa sta ga podprla tako IMF kot Svetovna banka.