V kosovski ustavi je jasno napisano, da je država nedeljiva in da ne namerava zahtevati združitve s katero koli državo ali delom države. Foto: EPA
V kosovski ustavi je jasno napisano, da je država nedeljiva in da ne namerava zahtevati združitve s katero koli državo ali delom države. Foto: EPA
Kosovski parlament
Kosovski parlament je ustavo sprejel že 9. aprila. Foto: EPA
Kosovska ustava v veljavi

Ustava je začela veljati danes, ob tem pa se je ostro odzval srbski politični vrh, kosovski Srbi pa so napovedali, da bodo čez dva tedna oblikovali svojo skupščino.

Uveljavitev ustave so počastili s slovesno akademijo v Prištini, ki so se je udeležili poslanci, župani, kosovske javne osebnosti, mednarodni predstavniki in predstavniki držav, ki so priznale neodvisno Kosovo. Pred vsemi zbranimi je ustavo podpisal kosovski predsednik, ki je dogodek označil za drugi najpomembenjši zgodovinski trenutek po razglasitvi neodvisnosti. Kosovo je neodvisnost razglasilo 17. februarja letos, ustavo pa je parlament sprejel 9. aprila.

"Biblija in Koran"
"To je ustava neodvisnega in suverenega Kosova. To je naša Biblija in Koran. Želimo si biti v družbi prijateljev in želimo, da bi bila med njimi tudi Srbija. Želimo si dobrih odnosov z vsemi državami sveta," je povedal Sejdiu.

Predsednik kosovskega parlamenta Jakup Krasniqui pa je dejal, da ustava odpira perspektivo za okrepitev nove demokracije, za gospodarsko in politično stabilnost in preobrazbo države, ki je bila krizno žarišče, v državo, ki bo prispevala k stabilnosti na širšem območju.

162 členov določa ureditev Kosova
Nova ustava ima 162 členov, v njej pa med drugim piše tudi, da je Kosovo "neodvisna, suverena, demokratična, celovita in neodtujljiva država vseh državljanov, ki nima ozemeljskih zahtev do katere koli države ali dela države, prav tako pa ne namerava zahtevati združitve s katero koli drugo državo ali delom države".

V ustavi je zapisano tudi, da je Kosovo večetnična država, kot uradna jezika sta navedena albanski in srbski, na občinski ravni pa so v skladu z zakonskimi določili kot uradni jeziki lahko navedeni tudi turški, bošnjaški in romski jezik. "Kosovo je sekularna država, ki zagotavlja zaščito in ohranitev kulturne in verske dediščine," še piše v ustavi, poleg tega pa še, da Republika Kosovo varuje in zagovarja človekove pravice.

Kosovska ustava za Srbijo nična
Srbski predsednik Boris Tadić je dejal, da Srbija ne sprejema kosovske ustave in se zavzema za nadaljevanje pogovorov o prihodnjem statusu pokrajine. Po njegovih besedah je razglasitev ustave politični dogodek, ki bo imel škodljive posledice, hkrati pa poudaril, da ustava za Srbijo pravno ne velja. Proti ustavi se je izrekel tudi srbski premier Vojislav Koštunica, ki se je ob tem zavzel za izredno sejo skupščine.

Srbi s svojim parlamentom
Srbski minister za Kosovo Slobodan Samardžić pa je v Kosovski Mitrovici napovedal, da bo srbska manjšina na Kosovu ustanovila svoj parlament, ki naj bi prvič zasedal že čez dva tedna. Prednostna naloga parlamenta bo koordinacija dela srbskih delegatov, ki so bili izvoljeni na volitvah pretekli mesec. Ustanovitev takega parlamenta bi po mnenju analitkov predstavljala resno grožnjo novi kosovski ustavi.

Kakšna bo usoda Unmika?
Zaradi srbskega in ruskega zavračanja neodvisnosti Kosova in civilne misije Evropske unije na Kosovu (Eulex) danes misija Združenih narodov Unmik še ne bo končala svojega delovanja, kot je bilo predvideno v načrtu posebnega odposlanca ZN-a Maatija Ahtisaarija. Zaradi omenjenih razmer je generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun v Beograd in Prištino poslal pismi, v Varnostni svet pa predlog za preoblikovanje Unmika.

Ban poslal dvoje različnih pisem
Beograjski B92 poroča, da se pismi, ki ju je Ban poslal srbskemu Tadiću in Sejdiuju, vsebinsko razlikujeta, kar se tiče prihodnje vloge Eulexa. Medtem ko pismo kosovskemu predsedniku govori o okrepljeni vlogi EU-ja v operacijah na Kosovu v skladu z resolucijo 1244, pa je v pismu srbskemu predsedniku omenjeno le, da se bodo posvetovali z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU-ja Javierjem Solano glede operativne vloge EU-ja na Kosovu. Ban v pismu Sejdiuja naslavlja z nazivom vaša ekselenca, Tadića pa gospod predsednik.

Nadzor je še posebej poostren v Mitrovici, saj so v soboto tam streljali na policijsko postajo. Med streljanjem, za katerega se ne ve, v katerem delu mesta se je zgodilo, sta bila ranjena policist, pa tudi neznani napadalec.

B. T.

Kosovska ustava v veljavi