Kosovski Albanci ne privolijo na nič drugega kot na neodvisnost. Foto: EPA
Kosovski Albanci ne privolijo na nič drugega kot na neodvisnost. Foto: EPA

Kljub sprejetju zakona simboli še niso bili izbrani, vendar pa so kosovski Albanci s tem poslali jasno sporočilo svetu, da so pripravljeni na neodvisnost. Po besedah kosovskih poslancev njihova odločitev temelji na predlogu posebnega odposlanca ZN-a Marttija Ahtisaarija, ki je za pokrajino predvidel nadzorovano neodvisnost.

Poleti so na Kosovu razpisali natečaj za nove simbole, kjer je bilo izrecno prepovedano, da se na novi zastavi ne sme uporabljati dvoglavega orla, ki sicer krasi albansko zastavo. V skladu z načrtom ZN-a morajo namreč novi simboli izražati večnarodnostni značaj pokrajine, kjer živi 90 odstotkov Albancev, ostalo pa predstavljajo Srbi, Romi in turška manjšina. Razpis za nove simbole je takrat povzročil nekaj negodovanja med borci albanske osvobodilne vojske (OVK), ki so se pod albansko zastavo borili proti srbskim silam.

V petek se v New Yorku začnejo nova neposredna pogajanja med Srbi in kosovskimi Albanci, vendar le največji optimisti pričakujejo, da bi obe strani zbližali stališča.