Kosovski Srbi vztrajajo na barikadah, enote Kforja, med njimi tudi slovenski vojaki, pa ostajajo v visoki pripravljenosti. Foto: Reuters
Kosovski Srbi vztrajajo na barikadah, enote Kforja, med njimi tudi slovenski vojaki, pa ostajajo v visoki pripravljenosti. Foto: Reuters
Dogovor na Kosovu

Poveljniku sil Nata na Kosovu (Kfor) Erhardu Bühlerju ter predstavnikoma srbske vlade Borislavu Stefanoviću in Goranu Bogdanoviću naj bi končno uspelo najti rešitev, ki je sprejemljiva tako za uradni Beograd in kosovske Srbe kot tudi za oblasti v Prištini, a predstavniki srbskih občin na severu Kosova niso zadovoljni z dogovorom in nočejo umakniti cestnih barikad.

Stefanović skuša zbrane ob največji barikadi v kraju Rudare še vedno prepričati, da je dogovor s poveljnikom Kforja za zdaj najboljša rešitev. Obe sprti strani naj bi želeli brez formalnega sporazuma skleniti "dogovor o medsebojnem razumevanju".

Predstavniki srbske vlade, ki so vodili pogovore z Bühlerjem, so že pred tem sporočili, da bodo vsak morebiten dosežen dogovor najprej predstavili županom srbskih občin na severu Kosova, šele nato širši javnosti.

Podrobnosti še niso znane
Podrobnosti dogovora še niso znane, srbska in kosovska stran pa naj bi dorekli, da lahko na Kosovo vstopajo vsa vozila z maso do 3,5 tone, omogočen bo dostop humanitarne pomoči, ob tem pa morajo kosovski Srbi umakniti vse barikade na severu Kosova, hkrati pa naj bi Kfor omenjena prehoda nadzoroval do sredine septembra, če bo treba, pa bi lahko ta rok tudi podaljšali.

Ob tem naj bi bila prehoda Jarinje in Brnjak do obnove neposrednega dialoga med Beogradom in Prištino prihodnji mesec zaprta za prevoz trgovskega blaga, vsa vozila bodo preiskali za orožje, ljudje pa se bodo morali identificirati z osebno izkaznico.

Thaci pozdravil dogovor med sprtimi stranemi
Dogovor je na seji vlade pozdravil kosovski premier Hashim Thaci, ki ga je označil kot dogovor o ohranitvi novonastalega stanja ter ocenil, da je Kosovo z njim "končno uresničilo nadzor nad svojimi mejami". Dejal je, da bodo kosovske oblasti nove ukrepe spoštovale do konca ter bo dogovor omogočil uresničitev odločitev kosovske vlade o recipročnosti v trgovinskih odnosih s Srbijo.

Pri tem je mislil na uveljavitev embarga na uvoz blaga iz Srbije, ki ga je 20. julija uvedla Priština, ker Srbija že vse od leta 2008 zavrača uvoz blaga z oznakami države Kosovo, kot je kosovski carinski pečat.

Pogajanja v četrtek brez uspeha
Kot smo že poročali, so se pred tem četrtkovi pogovori med srbskim ministrom za Kosovo Goranom Bogdanovićem, vodjo srbske pogajalske skupine s Prištino Borislavom Stefanovićem in poveljnikom Bühlerjem sicer končali brez končnega dogovora.

Dogovor na Kosovu