Razmere na severu Kosova se po navedbah Nata umirjajo. Foto: Reuters
Razmere na severu Kosova se po navedbah Nata umirjajo. Foto: Reuters
Hashim Thaci
Thaci je pred dnevi varnostnim silam na Kosovu naročil, naj bodo v stanju najvišje pripravljenosti. Foto: EPA

Z napotitvijo carinikov in policistov srbske manjšine na oba sporna mejna prehoda, na katera je Priština 25. julija poslala posebne enote kosovske policije, bi delno izpolnili zahteve Srbov, ki vztrajajo pri popolnem izvajanju nadzora na mejnih prehodih. V zameno bi Srbi umaknili cestne barikade na severu Kosova in znova omogočili nemoten promet. Mejna prehoda bi bila prehodna le za avtomobile in avtobuse, zaprta pa bi ostala za prehod blaga.

Kompromisni predlog predvideva še, da bi se v Bruslju septembra s pomočjo posrednika nadaljevala pogajanja med Srbijo in Kosovom o carinskih pečatih Kosova, ki jih Srbija ne priznava, saj se boji, da bi to pomenilo priznanje neodvisnosti Kosova.

Če bi bil predlog sprejet, bi vlada v Prištini lahko razglasila uspešno razrešitev spora, ki se je razplamtel zaradi neizvajanja embarga na uvoz blaga iz Srbije, ki ga je Priština uvedla julija.

Srbski minister za Kosovo Goran Bogdanović je kosovskega premiera Hashima Thacija obtožil, da "pošilja sporočila, ki pozivajo k vojni, povečujejo napetosti in podpirajo konflikt". Thacijeve izjave, da se ne bo odpovedal severu Kosova in da ga nihče ne bo odvrnil od tega, ni mogoče tolmačiti drugače kot hujskanje k vojni, je menil minister.

Thaci krivi vlado v Beogradu
Thaci je na seji vlade v Prištini dejal, da srbski vladni predstavniki spodbujajo tiste, ki zapirajo ceste, in sicer tako, da so se jim pridružili ali jih vodijo. Ščitijo pa jih oborožene paravojaške sile, je dejal. "Tokrat se je dejansko potrdilo, da vlada v Beogradu stoji za nezakonitimi akcijami tihotapcev, paravojaških sil in paralelnih struktur," je dodal.

Tudi poveljnik ameriškega kontingenta v okviru mirovnih sil Kfor Michael Schwartz je radikalne Srbe obtožil, da spodbujajo kosovske Srbe k zaporam. V sporočilu za javnost, ki so ga objavile ameriške sile na Kosovu, je Schwartz med drugim dejal, da so bili "moški, ženske, otroci in pravoslavni duhovniki postavljeni pred cestne barikade".

Število protestnikov na teh barikadah po mnenju Schwartza kaže, da so ti barikade zasedli proti svoji volji, pod prisilo določenih skrajnih struktur in lokalnih predstavnikov organiziranega kriminala.

"Razmere na severu Kosova so vnetljive in zdaj je potrebna gasilska aktivnost, če se tako izrazim. Bojim se, da skušajo začasne oblasti v Prištini na čelu s Hashimom Thacijem ta požar pogasiti z bencinom," je dejal vodja kabineta srbske vlade Milivoje Mihajlovič ter pozval k mirnosti in vrnitvi za pogajalsko mizo.

Cooper neuspešen
Na pogovorih v Raški v Srbiji in nato še v Prištini se je v zadnjih dneh mudil posrednik Evropske unije Robert Cooper, ki je želel najti za obe strani sprejemljivo rešitev, a ni bil uspešen. Oblasti v Prištini ni prepričal, naj se vključijo v proces, ki bi omogočil rešitev vprašanja nadzora nad spornima mejnima prehodoma.

"Cooper je vztrajal, da se da možnost dialogu, ko gre za oblike nadzora nad obema mejnima prehodoma. Vztrajal je, da se razmere vrnejo na stanje pred 25. julijem in da pogajalski skupini nemudoma začneta pogovore, da se najde rešitev, ki bi omogočila, da se končajo blokade na obeh straneh. Premier Hashim Thaci v nekem trenutku ni hotel poslušati in je dejal, da vrnitve nazaj ni," je za prištinski dnevnik Koha Ditore povedal eden izmed udeležencev torkovega srečanja s kosovskim premierjem Thacijem.

Nato: Razmere se umirjajo
Razmere na Kosovu se po podatkih zveze Nato po desetih dneh napetosti umirjajo. Tiskovna predstavnica Nata v Bruslju Carmen Romero je dejala, da je "zdaj prioriteta ohraniti mirne in varne razmere".

Potem ko je Nato zaprosil za okrepitve vojakov na Kosovu, je tja prispel prvi kontingent dodatnih sil Kfor-ja. Med pripadniki mirovnih sil, ki so pristali na prištinskem letališču, gre večinoma za vojake iz Nemčije in Avstrije. Okrepitve je po navedbah nemške vojske zahteval poveljnik Kforja Erhard Bühler.

V silah Kforja na Kosovu je trenutno več kot 5.900 vojakov. Z napotitvijo dodatnih vojakov naj bi pripadnikom sil Kforja, ki so v zadnjih dneh skrbeli za varnost v napetih razmerah na severu Kosova, omogočili počitek.