O predlogu dogovora so se sporazumeli Bühler, Bogdanović in Stefanović. Foto: EPA
O predlogu dogovora so se sporazumeli Bühler, Bogdanović in Stefanović. Foto: EPA
Barikada
Na mejnem prehodu Brnjak sta dva voda slovenskih vojakov. Foto: Reuters

Dogovor, ki so ga dosegli poveljnik Kforja Erhard Bühler, srbski minister za Kosovo Goran Bogdanović in vodja srbske pogajalske skupine v dialogu s Prištino Borislav Stefanović, obsega tri točke. V skladu z njim naj bi obstoječi sistem nadzora na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak, ki ga trenutno izvaja Kfor, ostal nespremenjen do sredine septembra, o prihodnji ureditvi na prehodih pa naj bi se državi dogovorili v okviru dialoga med Prištino in Beogradom.

Druga točka dogovora predvideva, da bi lahko mejna prehoda prečkali avtomobili tovornjaki s težo do treh ton in pol ter tovornjaki s humanitarno pomočjo, vključno s hrano, a bodo predtem podvrženi preverjanju identitete in pregledu vozil za orožje.

Zadnja točka dogovora narekuje, da bodo morali tamkajšnji Srbi v skladu z dogovorom v desetih dneh odstraniti barikade na cestah, ki vodijo do mejnih prehodov s Srbijo, da bi tako ponovno vzpostavili svobodo gibanja.

Priština hitro omilila kritiko dogovora
Bühler se je po doseženem dogovoru ponoči sešel s kosovskim premierjem Hashimom Thacijem. Ta mu je v imenu kosovske vlade povedal, da je predlog dogovora nesprejemljiv, vlada pa je pozdravila prizadevanja Natovih sil na Kosovu za odprtje cest in zagotovitev varnega okolja za vse državljane Kosova.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, za Prištino ne obstaja možnost vrnitve na stanje pred 25. junijem, ko je Priština, ki želi prevzeti nadzor nad mejnima prehodoma, tja poslala posebne enote kosovske policije.

"Pravkar sem končal dolg in plodovit sestanek s poveljnikom Kforja, generalom Bühlerjem. Po zadnjih dogodkih je prišlo do novega položaja. Dosegli smo dogovor o nadaljnjih korakih," je dejal kosovski premier Hashim Thaci po vladni seji v Prištini, kjer je močno omilil nasprotovanje doseženemu dogovoru.

Je dogovor kljub vsemu mogoč?
Srbski B92 kljub nasprotovanju Prištine zagotavlja, da naj bi bil dogovor o rešitvi krize na severu Kosova po navedbah srbske strani vendarle mogoč, saj naj bi se predstavniki srbske vlade o njem pogovarjali še s srbskim predsednikom Borisom Tadićem, Stefanović in Bogdanović pa sta za danes napovedala srečanje s predstavniki občin na severu Kosova, kjer naj bi se dogovorili o podrobnostih v sredo sprejetega dogovora.

Kforjeva vozila brez težav prečkajo mejo
Sicer je prvi konvoj vozil Kforja v sredo brez težav prišel iz kraja Leposavić do juga Kosovske Mitrovice. V konvoju je bilo okoli 20 vozil, ki so brez ovir prečkala most na reki Ibar v Kosovski Mitrovici. Že predtem sta dve oklepni vozili slovenskega Kforja nemoteno prišli iz južnega dela Kosovske Mitrovice do mesta Žitkovac.

Poveljnik slovenskega kontingenta v Kforjevih silah, podpolkovnik Peter Einfalt, je ob tem povedal, da barikade na cestah, ki vodijo do mejnih prehodov Jarinje in Brnjak na severu Kosova še stojijo, a da je promet mimo njih za vozila Natovih sil omogočen.