Koštunica mednarodno javnost opozarja, da Srbijo kot državo zavezuje le tisto, kar piše v njenem najvišjem pravnem aktu. Foto: EPA
Koštunica mednarodno javnost opozarja, da Srbijo kot državo zavezuje le tisto, kar piše v njenem najvišjem pravnem aktu. Foto: EPA

Koštunica je na seji parlamenta dejal, da bo v novi ustavi Kosovo kot sestavni del Srbije opredeljeno, tudi če bo pokrajina državi odvzeta s pravnim nasiljem.

Premier je v poročilu o poteku dosedanjih devetih krogov pogajanj med beograjsko in prištinsko delegacijo o prihodnjem statusu Kosova, ki potekajo na Dunaju, dodal, da odvzem šestine ozemlja suvereni državi pomeni kršitev načel mednarodnega prava.

Koštunica je poslance še pozval, naj nedvoumno obsodijo nedvno izjavo odposlanca ZN-a Marrtija Ahtisaarija, da Srbi kot narod nosijo krivdo za razmere na Kosovu. Srbska skupščina je v nadaljevanju Koštuničevo poročilo sprejela. V poročilu je zapisano, da so bila dosedanja pogajanja neuspešna, obenem pa ne izključuje možnosti mednarodnopravnega precedensa v primeru Kosova, ki bi skušali izsiliti vplivni krogi v svetu.

Generalni sekretar ZN-a Kofi Annan pa je v poročilu, ki ga je pripravil za sredino redno zasedanje VS-ja ZN-a, obe strani pozval k večji prožnosti na dunajskih pogajanjih. Na sestanku bosta sodelovali tudi delegaciji obeh sprtih strani.