Kosovski Albanci imajo dovolj čakanja in hočejo čimprejšnjo razglasitev neodvisnosti pokrajine. Foto: EPA
Kosovski Albanci imajo dovolj čakanja in hočejo čimprejšnjo razglasitev neodvisnosti pokrajine. Foto: EPA
Srbska vojska
Beograd vprašanja Kosova ne namerava reševati s silo, ampak se bo posvetil diplomatskim naporom. Foto: EPA
Vojislav Koštunica
Pogovori med srbsko in albansko stranjo do zdaj še niso prinesli nobenega napredka. Foto: EPA

V pogovoru za srbski časopis Večernje novosti je Vojislav Koštunica posvaril pred nasiljem nad mednarodnim pravom, kakršnemu niso bili priča od ustanovitve Združenih narodov. Po njgeovih besedah je samo Rusija odločna spoštovati mednarodno pravo in je pomagala, da se zveza Nato ni na hitro polastila srbskega ozemlja ter ga dala Albancem. "Namen je bil hitro, tiho in v temi, da ne bi nihče videl, polastiti se dela srbskega ozemlja. Nam je uspelo prižgati luč in spodbuditi obsežno razpravo," je zatrdil Koštunica.

Ukrepi proti članicam Nata
Beograd se bo na razglasitev neodvisnosti Kosova odzval z diplomatskimi ukrepi proti članicam zveze Nato, ki je po njegovem mnenju glavni krivec, brez katerega ne bi nikoli prišlo do vprašanja neodvisnosti. "To nima nič opraviti z Evropsko unijo in niti za hip nismo postavili pod vprašaj evropske integracije Srbije," je zagotovil Koštunica.

Na vprašanje, ali bo Srbija v primeru neodvisnosti na Kosovo poslala vojsko, je Koštunica dejal, da je trenutno vsa pozornost usmerjena v to, da ne pride do enostranske razglasitve neodvisnosti, in če do tega le pride, zagotoviti, da se ne pretrgajo vezi s Srbi v pokrajini.

"Albanci samo še čakajo"
Koštunica je prepričan, da je še vedno mogoče najti rešitev za ureditev končnega statusa Kosova, vendar Albanci ob podpori njihovih ameriških prijateljev samo čakajo, da mine 120 dni, ki so določeni za zadnja pogajanja med obema stranema. Ta teden se bodo v New Yorku namreč začela neposredna pogajanja med Srbi in kosovskimi Albanci, ki pa ne odstopajo od zahteve po neodvisnosti. "Tokrat so se odločili uveljaviti drugačno strategijo - enostransko razglasitev Kosova," je napovedal srbski premier.

Medtem ko Srbija ponuja Kosovu široko stopnjo avtonomije, pa Albanci ne odstopajo od zahtev po neodvisnosti, ki je za njih že dokončna. Kosovski Albanci napovedujejo, da se bodo na pogajanjih pogovarjali le o vprašanjih, ki so povezana z zadevami, ki bodo sledile neodvisnosti. Srbiji so tako že ponudili sporazum o dobrososedskih odnosih med suverenima državama, ki pa ga je Beograd že gladko zavrnil.