Mednarodna skupnost še vedno ni enotna glede usode Kosova. Foto: EPA
Mednarodna skupnost še vedno ni enotna glede usode Kosova. Foto: EPA

Koštunica, ki se udeležuje mednarodnega gospodarskega foruma, vztraja, da bi morali za prihodnji status Kosova najti rešitev, ki ne bi postavila pod vprašaj temeljnih mednarodnopravnih načel. Po njegovem mnenju pa je enostranska razglasitev neodvisnosti te srbske pokrajine natanko to - brutalen primer kršenja mednarodnega prava.

Rusija zaslužna za enotnost Srbije
Rusiji se je v svojem govoru ob odprtju foruma Koštunica zahvalil za njeno vlogo pri reševanju vprašanja Kosova in jo označil za "odločilno pri ohranjanju vrednot in načel, na katerih temeljijo varnost, mir in stabilnost v tem delu sveta in Evrope".

Rusija je edina od stalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov, ki ne podpira nepreklicne neodvisnosti Kosova in ki je zagrozila z uporabo veta. "Samo zaradi načelnosti Rusije Varnostni svet še ni zanikal Ustanovne listine in omogočil, da bi neki članici ZN-a prvič v zgodovini odvzeli 15 odstotkov ozemlja," je udeležencem foruma v Rusiji povedal Koštunica.

Putin: Moskva podpira Srbijo
Srbski premier se bo ob robu vrha v Sankt Peterburgu sešel tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki je Koštunici zagotovil, da se stališče Moskve do Kosova ni spremenilo. Dodal je, da se ruski pogledi na vprašanje statusa Kosova sicer razlikijejo od pogledov drugih voditeljev skupine G-8, a ti naj bi razumeli argumente Rusije.