Koštunica meni, da Srbijo in Črno goro vežejo številne niti. Foto: EPA
Koštunica meni, da Srbijo in Črno goro vežejo številne niti. Foto: EPA
Zagovorniki skupne države
Zadnji shod zagovornikov ohranitve Srbije in Črne gore v torek v Podgorici. Foto: EPA
Predrag Bulatović
Bulatović je v soočenju Djukanovića obtožil protisrbske politike. Foto: EPA

V pismu javnosti je Črnogorce povabil h gradnji skupne in evropske prihodnosti in dejal, da njihova ločitev ne more koristiti ne Srbiji ne Črni gori. Dejal je, da želi Srbija zaradi iskrenega in bratskega spoštovanja živeti skupaj s Črno goro.

Nejgov poziv pa je črnogorski predsednik Filip Vujanović označil za protievropskega in dejal, da je Črna gora premajhna, da bi lahko imela skupni državi vpliv, kakršnega si želi. Izrazil je tudi prepričanje, da bodo volivci potrdili neodvisnost.

Zadnje soočenje v Črni gori
Milo Djukanović in Predrag Bulatović sta na zadnjem televizijskem soočenju obljubila, da bosta priznala izide referenduma v Črni gori. Oba voditelja naj bi predstavila deset argumentov za samostojnost Črne gore in proti njej, a je soočenje minilo predvsem v medsebojnih obtožbah.

Vodja najvplivnejše opozicijske stranke Bulatović je poudaril, da bi imela Srbija od odcepitve manj škode kot Črna gora, črnogorski premier in vodja bloka za neodvisno Črno goro Djukanović pa je obtožil uradno politiko Beograda, da vztraja pri hegemonizmu in Črni gori neprestano sporoča, kaj bi bilo za njo dobro.

Djukanović je volivce še enkrat pozval, naj glasujejo za samostojno državo, Bulatović pa, naj se izrečejo za ohranitev skupne države, kjer naj bi imela Črna gora že zdaj ugoden položaj.

Blok za ohranitev Črne gore je imel zadnji predreferendumski shod v torek zvečer, kjer je svoje privržence pozval, naj zavrnejo sovraštvo, kriminal, revščino in razbitje skupne države. Blok za samostojno Črno goro bo zadnji shod pripravil v četrtek v Podgorici. Referendum bo potekal v nedeljo, 21. maja, do 21. ure.

Javnomnenjske raziskave napovedujejo, da se bo večina volivcev odločila za samostojnost, vendar Bulatović raziskavam ne verjame.