Sobjanin med Moskovčani ne uživa velike podpore. Foto: EPA
Sobjanin med Moskovčani ne uživa velike podpore. Foto: EPA
Moskva dobila novega župana
Globus, 18. 10. 2010

52-letni Sobjanin, ki ga je predlagal predsednik Dmitrij Medvedjev, je na položaju zamenjal dolgoletnega župana Jurija Lužkova, ki je bil konec septembra odstavljen.

Sobjanin se je v govoru v moskovski dumi zavzel za izkoreninjenje korupcije v prestolnici. "Precej jasno je, da mesto potrebuje bolj odprto in učinkovito upravljanje," je dejal pred tajnim glasovanjem. Dodal je, da je bilo v preteklih letih zapravljenega veliko denarja in da bo "korak za korakom" odpravljal vse težave mesta.
Nasprotniki novemu županu očitajo, da je v mestu šele pet let, kar po njihovem mnenju ni dovolj, da bi razumel težave prestolnice.
Policija je pred glasovanjem močno poostrila varnostne ukrepe v okolici mestne dume in aretirala več protestnikov, ki so novemu županu želeli izročiti seznam svojih predlogov. "Čas je, da se oblasti znova povežejo s prebivalci Moskve," je povedal organizator protesta Sergej Udalcov.

Putinov mož
Sobjanin, ki sicer ne uživa visoke ljudske podpore, je bil rojen 21. junija 1958 v vasi Njaksimvol (upravno območje Tjumen). Leta 1980 je diplomiral na tehnološkem inštitutu Kostroma, devet let pozneje pa še na inštitutu za pravo. Iz prava je tudi doktoriral.
Je nekdanji sibirski guverner, ki ga je Putin v Moskvo pripeljal leta 2005. V času Putinovega predsedovanja je od Dmitrija Medvedjeva prevzel službo vodje osebja, nato pa pri menjavi predsedniških stolčkov vodil Medvedjevo osebje.

Vabimo vas, da si na desni strani ogledato oddajo Globus, ki je posvečena dogajanju v ruski prestolnici.

Moskva dobila novega župana
Globus, 18. 10. 2010