Lužkov naj bi bil prisiljen oditi, ker se je preveč postavil na stran Putina, ki se bo z Medvedjevom najverjetneje potegoval za predsedniško mesto na volitvah leta 2012. Foto: EPA
Lužkov naj bi bil prisiljen oditi, ker se je preveč postavil na stran Putina, ki se bo z Medvedjevom najverjetneje potegoval za predsedniško mesto na volitvah leta 2012. Foto: EPA
Vladimir Putin in Sergej Sobjanin
Sobjanin naj ne bi bil navdušen nad kandidaturo za moskovskega župana. Nekdanji guverner Tjumena, kjer je bil rojen, je vodil administracijo v Kremlju med letoma 2005 in 2008, ko je bil Putin predsednik. Foto: EPA

Dolgoletnega moskovskega župana in enega najvplivnejših ruskih politikov je po njunem sporu prejšnji teden odstavil ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, odstavitev pa utemeljil s pomanjkanjem zaupanja v Lužkova. "Seveda je odločitev politična. Gre za vprašanje volitev v letih 2011 in 2012," o razlogih za svojo odstavitev pravi 74-letnik. V njegove čevlje je začasno stopil njegov namestnik Vladimir Resnin.

"Naša družba ima trenutno zakone, ki niso demokratični," je v pogovoru za revijo New Times povedal odstavljeni 18-letni župan ruske prestolnice. Ustanoviti namerava gibanje in ne stranke, tako da ne bo mogel nastopiti na parlamentarnih volitvah prihodnje leto. "Kljub temu pa bo gibanje vplivalo na rusko politično življenje," pravi.

Lužkov: Tvegam, da ga doleti usoda Hodorkovskega
O svoji odstavitvi in medijski kampanji pred njo je dejal, da se kaj takega v normalni demokratični družbi ne dogaja. Kljub temu se ne bo pritožil na vrhovno sodišče, "saj si to ne bi drznilo ugovarjati Kremlju". Ruska državna televizija je pred meseci pripravila več oddaj, v katerih je bil župan obtožen korupcije. Podjetje njegove žene je namreč sodelovalo pri večini gradbenih poslov v Moskvi.

Lužkov je spregovoril tudi o svojih domnevah, da z ženo Jeleno Baturino, ki velja za najbogatejšo Rusijo, tvegata, da ju doleti podobna usoda kot Mihaila Hodorkovskega. Nekdanji vodja naftne družbe Jukos je bil leta 2005 zaradi utaje davkov in korupcije obsojen na osem let prisilnega dela. Kljub temu sta z ženo mirna, saj sta kljub vsem govoricam, ki se pojavljajo, "poštena človeka", pravi Lužkov. Zatrdil je še, da ne načrtuje odhoda v tujino.

Bo Putin "žrtvoval" Sobjanina?
Medtem je premier Vladimir Putin podžgal ugibanja o identiteti novega župana Moskve, ko se je srečanja njegove stranke Enotna Rusija prejšnji petek udeležil le eden izmed morebitnih kandidatov. Ruski mediji so Sergeja Sobjanina, Putinovega namestnika in vodjo kabineta, takoj označili za glavnega kandidata.

Časnik Komersant je poročal, da naj 52-letnik ne bi bil preveč navdušen nad morebitno novo vlogo, a da se bo moral podrediti vlogi stranke oziroma njenega voditelja, če se bo odločil, da mora postati župan Moskve. Politični analitik Nikolaj Petrov ni tako prepričan, da bo Sobjanin nasledil Lužkova, saj naj bi ga Putin potreboval ob sebi. "Putin bi moral poiskati nekoga, da bi nadomestila Sobjanina, ki je zdaj zadolžen za komunikacije med vlado in guvernerji," pravi analitik moskovskega centra Carnegie in dodaja, da bi bilo imenovanje Sobjanina prevelika žrtev za Putina.

V medijih se pojavlja več imen
Enotna Rusija mora imena svojih županskih kandidatov Medvedjevu sporočiti do torka. Analitiki pravijo, da stranka potrebuje lojalnega župana Moskve, če želi zmagati na parlamentarnih volitvah leta 2011.

Med imeni, ki jih v povezavi z mestom moskovskega župana omenjajo mediji, se pojavljajo minister za izredne razmere Sergej Šoiguj, nekdanji poslovnež, zdaj pa posebni predsedniški odposlanec za Severni Kavkaz Aleksander Kloponin, nekdanji Lužkov namestnik Valerij Šancev in Vladimir Kožinin, vodja urada predsedniških zadev.