Vladimir Putin in Juri Lužkov sta stara zaveznika. Gre to v nos Medvedjevu? Foto: EPA
Vladimir Putin in Juri Lužkov sta stara zaveznika. Gre to v nos Medvedjevu? Foto: EPA
Juri Lužkov in Jelena Baturina
Lužkov je Baturino spoznal leta 1987, dve leti po smrti prve žene. Poročila sta se leta 1991, skupaj imata dve hčerki. Baturina, 27 let mlajša od svojega moža, je edina ruska (dolarska) milijarderka. Forbes je njeno premoženje leta 2008 ocenil na 4,2 milijarde dolarjev, leto prej je znašalo 3,1 milijarde dolarjev. Med posojilno krizo se je skrčilo na "le" milijardo, zaradi česar je rusko vlado zaprosila za dodatno financiranje svojega podjetja Inteko. Foto: EPA
Dmitrij Medvedjev
Ko je Medvedjev leta 2008 stopil v Putinove čevlje, so bili številni mnenja, da ga je tja nastavil ravno Putin kot nekakšnega slamnatega predsednika. Foto: Reuters

Jelena Baturina, po podatkih revije Forbes Rusinja z največjim bogastvom pod svojim palcem, je Kremelj obtožila, da je v ozadju medijske kampanje proti njenemu možu, Juriju Lužkovu, ki je sredi medijske gonje odpotoval na počitnice v Avstrijo, da bi tam praznoval 74. rojstni dan.

Moskovčani se vse pogosteje sprašujejo, ali bo moral njihov župan zadnjih 15 let na zahtevo Kremlja zapustiti svoj položaj. Časnik Komersant piše, da je Lužkov odpotoval v Avstrijo neposredno po pogovorih z visokimi kremeljskimi predstavniki, ki naj bi trajali precej časa. Časnik še dodaja, da je Lužkov odšel na počitnice, da bi v miru premislil o tem, ali naj kloni pod pritiski Kremlja in zapusti vplivni položaj.

Medvedjev lahko odstavi Lužkova
"Prepričana sem, da se to dogaja samo zaradi ene osebe – predsednika," je Buturina povedala v pogovoru za opozicijski časopis New Times. Ruski tisk poroča, da se je Medvedjev že odločil, da mora Lužkov oditi pred decembrom, kar pa je moskovski župan do zdaj odločno zavračal. V skladu z rusko zakonodajo lahko predsednik odstavi predstavnika regionalnih oblasti, če oceni, da vanj ne zaupa več ali če ta ne opravlja svojih dolžnosti.

Medvedjev in premier Vladimir Putin sta oba napovedala, da se bosta čez dve leti potegovala za predsedniški položaj. Večina Rusov pričakuje, da se bo Putin vrnil na mesto, ki ga je zasedal med letoma 2000 in 2008. "Zdaj imamo dva kandidata. Kdo bo postal kandidat leta 2012 je odprto vprašanje. Ljudje v predsednikovi administraciji se bojijo, da se bo župan (Moskve, op. a.) postavil na stran Putina," razmišlja Lužkova žena.

Putin pa nič
Putin naj bi bil ključni podpornik Lužkova, a se do zdaj v povezavi z zadevo še ni oglasil, čeprav opazovalci ocenjujejo, da se Putin z zahtevo Medvedjeva ne strinja. Tišina Putina bega tudi Baturino. "Ne razumem, zakaj se oba voditelja pretvarjata, da se nič ne dogaja, ko pa se celi državi meša," se sprašuje.

Povečane aktivnosti v zadnjih tednih so prepričale tudi analitike, da se je predvolilna kampanja že začela. Medvedjeva odpustitev Lužkova bi bila najdrznejša poteza njegovega predsedovanja, ki so ga do zdaj po mnenju številnih zaznamovale besede in ne dejanja. Po drugi strani, če Medvedjev ne bo "dokončal dela" - medijsko gonjo končal z odstavitvijo župana – tvega izgubo ugleda oz. vloge mogočnega političnega nasprotnika.

Dokumentarec o korupciji v županovem uradu
Baturina je v pogovoru za opozicijo brez dlake na jeziku in olepšav kritizirala zaporno kazen za naftnega tajkuna Mihaila Hodorkovskega, ki je po mnenju opozicije politično motivirana, in delala paralele z napadi na svojega moža. Trdi, da je Kremelj neposredno naročil dokumentarce, ki Lužkova prikazujejo v slabi luči na televizijskih postajah, ki so v lasti države. Državna televizija je nedavno objavila oddajo o Lužkovu in njegovi ženi, v kateri je bilo govora o korupciji v županovem uradu.