Nekaterim študentom je uspelo pobegniti pred skrajneži, ki so vdrli na univerzo v Ramadiju. Foto: EPA
Nekaterim študentom je uspelo pobegniti pred skrajneži, ki so vdrli na univerzo v Ramadiju. Foto: EPA

V iraški prestolnici je skupno odjeknilo kar 12 eksplozij, najbolj smrtonosna med njimi v soseski Baja, kjer je avtomobil bomba ubil 23 ljudi, večinoma mladih, ki so igrali biljard.

Odgovornosti za napade ni prevzela nobena skupina, a šiitske skupnosti so pogosto tarča sunitskih skrajnežev, ki so se v zadnjem letu znova močno okrepili. Letos je bilo v napadih ubitih 3.500 ljudi, samo maja jih je umrlo skoraj 800.

Varnostne sile osvobodile študente
Oboroženi napadalci so predtem vdrli v univerzitetni kampus v zahodnem delu mesta Ramadi in ugrabili najmanj sto študentov. Dva človeka sta v napadu umrla.

Za napad so odgovorni džihadisti iz skupine Islamska država Iraka in Levanta. Več deset članov te skrajne islamske skupine je v jutranjih urah vdrlo v eno izmed univerz prestolnici pokrajine Anbar in tam zadrževalo študente ter zaposlene. Iraške varnostne sile so se odločile, da posredujejo s silo, zato so sprožile silovito akcijo in osvobodile študente.

V mestu Mosul na severu Iraka so v soboto drugi dan zapored potekali spopadi med varnostnimi silami in skrajneži, v katerih je bilo ubitih že 21 pripadnikov varnostnih sil in 38 skrajnežev. Spopadi so se začeli v petek zjutraj in ne pojenjajo. V četrtek je velik napad pretresel mesto Samara.

Deli province Anbar, vključno z mestom Faludža in deli Ramadija, so že od konca lanskega leta pod nadzorom skupine Islamska država Iraka in Levanta, ki je nastala iz dela teroristične mreže Al Kaida. Provinco tako že mesece pretresajo siloviti spopadi med skrajneži in vladnimi silami.

Maliki na udaru kritik
Številni za porast nasilja krivijo nesposobnost in neučinkovitost iraškega premierja Nurija Al Malikija, ki je na čelu svoje šiitske koalicije zmagal na volitvah konec aprila, a vseeno dobil premalo glasov za večino v parlamentu.

Maliki si prizadeva, da bi mu podelili že tretji mandat na čelu vlade, a druge stranke temu odločno nasprotujejo in ga obtožujejo monopoliziranja oblasti v svojih rokah.