V napadu je bilo ranjenih več kot 20 udeležencev zabave. Foto: EPA
V napadu je bilo ranjenih več kot 20 udeležencev zabave. Foto: EPA

Po poročanju mehiških medijev in prič so napadalci prišli s terenskimi vozili, vdrli v hišo in vsevprek streljali na mladostnike, ki so v proslavljali zmago na krajevnem tekmovanju v ameriškem nogometu. Žrtve streljanja so bile stare od 15 do 20 let, medtem ko priče pripovedujejo, da je bilo napadalcev najmanj 15.

Za zdaj še ni jasen motiv strelskega obračuna, toda pripadniki mamilarskih tolp so v preteklosti že napadli na zabavah, kjer so iskali nasprotnike. Policija je poročala, da so bili nekateri najstniki vpleteni v ugrabitve vrstnikov.

Ciudad Juarez, ki leži ob meji z ZDA, ni samo najbolj krvavo mehiško mesto, ampak velja tudi za eno najnevarnejših na svetu. Obračuni med konkurenčnimi mamilarskimi tolpami, ki se bojujejo za nadzor nad trgovino z mamili in nad donosnimi tihotapskimi potmi proti severu, so del mestnega vsakdana.

Oblast ostaja nemočna
Poleg žrtev na zabavi je bilo ta konec tedna umorjenih najmanj 15 ljudi, lani pa je v mamilarskem nasilju umrlo okoli 2.650 ljudi. Nasilje se dogaja, kljub temu da na mestnih ulicah patruljirajo pripadniki zvezne policije in vojaki, ki jih je v boj proti izjemno nasilnim tolpam poslal mehiški predsednik Felipe Calderon.

V zadnjih treh letih je bilo v mamilarskem nasilju v Mehiki ubitih več kot 17.000 ljudi in nič ne kaže, da bi okrepljena navzočnost policistov in vojakov bistveno pripomogla k zmanjšanju umorov. Na nekaterih območjih so tako vsak dan priča obglavljanju, ugrabitvam, napadom na policijo, streljanju v lokalih in številnim umorom tudi sredi belega dne.