Na mehiških ulicah stražijo vojaki, a umorov ne morejo zajeziti. Foto: Reuters
Na mehiških ulicah stražijo vojaki, a umorov ne morejo zajeziti. Foto: Reuters
Mamilarski obračun
Oblasti lahko le preštevajo mrtve. Foto: EPA

Po poročanju mehiškega časopisa El Universal je bilo od začetka letošnjega leta po vsej državi ubitih že 2.682 ljudi. Za primerjavo: lani je to število za vse leto znašalo 2.673 mrtvih.

Chihuahuo. Tam so v 20-dnevnem obdobju zaznali kar 326 umorov. Mehiški predsednik Felipe Calderon si je ob prihodu na oblast decembra 2006 zastavil ukrotiti z mamili povezane uboje in je letos zato poslal v boj kar 30.000 pripadnikov oboroženih sil. Neuspešno.

Napad na zdravljene odvisnike
V Chihuahui se je od januarja letos zgodilo že 1.026 umorov, vključno 780 v obmejnem mestu Ciudad Juarez, kjer se lokalne mamilarske tolpe spopadajo z mogočnim kartelom Sinaloa. V sredo zvečer so strelci ubili osem bolnikov in jih ranili še šest v napadu na center za zdravljenje odvisnikov.

V zadnjem tednu je bilo v Ciudad Juarezu v mamilarskih obračunih ubitih okoli 40 ljudi. V drugih zveznih državah je nasilje zahtevalo 516 življenj v Sinaloi, 159 v Baji Californii, 134 v Guerreru in 117 v Michoacanu.

Umor 14-letnika pretresel javnost
Mehiške oblasti so od lanskega leta odposlale več kot 36.000 vojakov v boj proti trgovini z mamili in z mamili povezanem nasilju.

Prejšnji teden so oblasti ob vsesplošnem ogorčenju javnosti nad ugrabitvijo in umorom sina uglednega poslovneža oblikovale protiugrabitveni oddelek. Razčetverjeno telo 14-letnega Fernanda Martija, ki so ga ugrabili junija, so našli v prtljažniku avtomobila v prestolnici Ciudad de Mexico. Njegovi družini plačilo odkupnine ni pomagalo.

K. S.