Bush in iraška vojna med Američani že dolgo nista priljubljena. Foto: Reuters
Bush in iraška vojna med Američani že dolgo nista priljubljena. Foto: Reuters
V spomin 3.000 ubitim ameriškim vojakom
Američani izgube štejejo v tisočih, Iračani pa dodajajo še dve ničli več. Foto: AP
Pogreb ameriških vojakov na pokopališču Arlington
Na ameriškem vojaškem pokopališču Arlington West v Santa Monici prostora že skoraj zmanjkuje. Foto: Reuters

Po poročilu iraškega ministrstva za notranje zadeve naj bi bilo tako prejšnji mesec kot rezultat političnega nasilja v državi ubitih 1.930 Iračanov, v celem letu 2006 pa več kot 12.000.



Sektaško nasilje vse hujše
Vsako jutro policija z ulic Bagdada odstrani na ducate trupel, večina je žrtev sektaškega nasilja med manjšinskimi sunitskimi in večinskimi šiitskimi muslimani. Usmrtitev nekdanjega predsednika Sadama Huseina, še posebej pa posnetek njegovega obešanja, naj bi v zadnjih dneh to nasilje še stopnjevala.

Po poročilu ZN-a v Iraku vsak dan umre približno 120 civilistov.

Po smrti 3.000. ameriškega vojaka
Ob tem pa v ZDA še vedno odmeva morbidni mejnik za ameriške čete v Iraku - smrt 3.000. vojaka. December je bil tudi za okupacijske sile med najbolj krvavimi, saj je življenje izgubilo najmanj 112 Američanov.

Javnomnenjska raziskava vojaškega časnika Military Times je medtem podrla mit, da so ameriške oborožene sile med redkimi, ki še stojijo predsedniku Georgeu Bushu ob strani. Le 35 odstotkov jih namreč podpira Bushevo taktiko v Iraku.

Bush pred težko nalogo
Po pritiskih domače javnosti, čedalje večje morije v Iraku in Bakerjevem poročilu, ki je nepresenetljivo ugotovilo, da ZDA v vojni ne zmagujejo, je Bush stisnjen v kot in bo še ta mesec razkril novo strategijo za Irak. Najverjetneje bo v državo poslal okrepitev, kar je že prejšnji teden napovedal novi ameriški obrambni sekretar Robert Gates.

Trenutno v Iraku služi okoli 140.000 ameriških vojakov, nekaj rezervistov pa je nameščenih v sosednjem Kuvajtu.

K. S.