V spopadih so bili uničeni številni domovi. Foto: EPA
V spopadih so bili uničeni številni domovi. Foto: EPA

Zaradi nemirov je moralo svoje domove zapustiti okoli 3.000 ljudi. Delavec v mošeji Muhamad Tanko Šitu je za Reuters dejal, da so v nedeljo pokopali 19 trupel, v ponedeljek pa 52, na pokop pa čaka še 78 trupel. Sicer pa uradnega število žrtev še vedno ni.

Prvič se je zgodilo, da je nigerijski podpredsednik Goodluck Jonathan uporabil izvršilno moč, od kar je predsednik Umaru Yar'Adua novembra lani zapustil državo, saj je odšel na zdravljenje v Savdsko Arabijo. Jonathan je za vzdrževanje reda na ulicah pozval vojaške čete in državne varnostne sile.

V mestu Jos so sektaški spopadi pogosti. Pred dvema letoma je tako umrlo najmanj 200 ljudi, leta 2001 pa kar tisoč. A tokrat naj bi se spopadi razširili tudi na območje zunaj mesta. Jos je sicer razdeljeno na katoliška in muslimanska območja. Nigerijski sistem pa prebivalce še dodatno razdeljuje na t. i. domorodce in priseljence. Čeprav muslimani že dolgo časa živijo na tem območju, jih nigerijske oblasti še naprej označujejo kot priseljence. To pomeni, da pripadniki muslimanske skupnosti tudi težje kandidirajo na volitvah.

Še vedno ni znano, kaj je bil vzrok tokratnih spopadov. Po neuradnem poročanju BBC-ja naj bi spor vzniknil po nogometni tekmi. Po poročanju Reutersa pa je prepir med domačini nastal, ko je pogovor nanesel na obnovo uničenih domov v spopadih leta 2008.