Kučan za slovensko vlado pripravlja poročilo o BiH-u. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Kučan za slovensko vlado pripravlja poročilo o BiH-u. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Posebni poročevalec premierja Boruta Pahorja za BiH, nekdanji slovenski predsednik Kučan, se je po srednem pogovoru s predsednikom Republike Srbske Miloradom Dodikom sešel še z Bosićem, ki mu je posredoval stališče, da BiH lahko deluje le na podlagi daytonskega sporazuma ob doslednem upoštevanju načel enakopravnosti entitet in narodov. "Vsak poskus drugačne rešitve ne bo dobil podpore v Republiki srbski, lahko le poglobi politično krizo," je dejal.

Na pogovorih tudi v Sarajevu
Dodik in Bosić sta Kučana seznanila s stališči bosanskih Srbov, posebni poročevalec pa je že imel tudi pogovore v Sarajevu. "Tu sem, da poslušam in da na podlagi pridobljenih informacij za svojo državo pripravim predlog, s katerim bo sodelovala v razpravi na vrhu EU-ja o prihodnosti BiH-a," je dejal Kučan, ki bo vtise iz BiH-a strnil v poročilu, ki ga bo v prihodnjih dneh pripravil za slovensko vlado.

Pahor je Kučana na začetku novembra imenoval za posebnega poročevalca za BiH, da bi ugotovil, kakšne so možnosti za izvedbo ustavnih reform v tej državi. Na podlagi njegovega poročila bo slovenska vlada oblikovala stališče, ki ga bo zastopala na evropski in mednarodni ravni.

Kučan je tedaj poudaril, da ne namerava dajati receptov, kakšne naj bi bile ustavne reforme v BiH-u. Njegov namen je, da ugotovi, ali so po parlamentarnih volitvah v BiH-u sploh možnosti in volja za ustavne spremembe.