Foto:
Foto:
Viktor Janukovič je zdaj tudi uradno razglašen za zmagovalca volitev.
Viktor Juščenko pred svojimi privrženci v Kijevu.
Sedanji predsednik Leonid Kučma je na volitvah podprl premierja Viktorja Janukoviča.

Kučma je ob tem mednarodno skupnost tudi pozval, naj se ne vmešava v notranje zadeve Ukrajine. Po uradni razglasitvi Viktorja Janukoviča za zmagovalca volitev v Ukrajini je vodja opozicije Viktor Juščenko pozval k politični stavki po celi državi.

Po podatkih volilne komisije je premier Janukovič dobil 49,46 odstotka glasov, Juščenko pa 46,61. Slednji je deset tisočim privržencem v Kijevu takoj sporočil, da izidov ne priznava, in opozoril na možnost državljanskega konflikta.

Juščenko je že pred razglasitvijo izidov podprl pošteno ponovitev drugega kroga volitev. Janukovič je pokazal pripravljenost na kompromis, saj je dejal, da ga ne zanimajo izidi, ki bi mu dali nepravično zmago.

Množični protesti v Kijevu
V središču Kijeva že tretji dan protestirajo privrženci Juščenka, ki oblasti obtožuje volilne prevare. Nekaj tisoč ljudi je na ulicah Kijeva ostalo tudi ponoči, na osrednjem trgu pa je postavljenih več sto šotorov, simbolov upora iz sovjetskih časov.

Prisega Viktorja Juščenka
V torek se je v prestolnici zbralo okoli 200.000 protestnikov, vodja opozicije Viktor Juščenko pa je na izredni seji parlamenta simbolično prisegel kot predsednik.

Janukovič proti protestom
Janukovič je na seji vlade dejal, da ni nobenih razlogov za proteste. "Imamo vse, kar potrebujemo za normalno življenje. Nič nenavadnega se ne dogaja, zato ljudje nimajo razlogov, da gredo na ulice," je dejal.

Ukrajinski obrambni minister Oleksander Kuzmuk je dejal, da vojska ne bo zatrla protestov, vendar se nekateri bojijo, da bodo to vlogo prevzele posebne enote policije.

ZDA proti izidom volitev
ZDA so sporočile, da ne sprejemajo uradnih izidov volitev v Ukrajini, na katerih so za zmagovalca razglasili Viktorja Janukoviča. Ameriški državni sekretar Colin Powell je ukrajinsko vlado opozoril, naj se odzove takoj in odgovorno, saj so lahko ogroženi odnosi med državama. Ameriško zunanje ministrstvo je sicer izrazilo zaskrbljenost zaradi ruskih čestitk Janukoviču, ruskega veleposlanika v ZDA pa poklicalo na pogovor.

EU pošilja odposlanca
Evropska unija bo v Ukrajino poslala posebnega odposlanca, ki se bo s političnimi voditelji pogovarjal o spornih volitvah. Nizozemska, ki je predsedujoča EU-ju, bo v Ukrajino poslala nekdanjega diplomata Nieka Biegmana. Ta se bo srečal s predsednikom Leonidom Kučmo in zmagovalcem volitev Janukovičem.

Poljskega predsednika Aleksandra Kwašniewskega pa sta ukrajinski predsednik Leonid Kučma in vodja opozicije Viktor Juščenko povabila, naj posreduje v sporu glede volitev. V Moskvi pa sta k zakoniti rešitvi krize pozvala ruski predsednik Vladimir Putin in nemški kancler Gerhard Schröder.