Incident, v katerem je Izrael zajel konvoj pomoči za Gazo in ubil devet dobrodelnih delavcev, je po svetu sprožil veliko ogorčenje, odziv ZDA pa je bil zelo medel. Foto: EPA
Incident, v katerem je Izrael zajel konvoj pomoči za Gazo in ubil devet dobrodelnih delavcev, je po svetu sprožil veliko ogorčenje, odziv ZDA pa je bil zelo medel. Foto: EPA
Jožef Kunič
Kunič je bil med letoma 1993 in 1997 najvišji predstavnik Slovenije v Teheranu, nato pa dva mandata še v Parizu. Foto: RTV SLO

Izrael je gotovo odgovoril s čezmerno silo, a samo te države ne moremo kriviti, dodaja predsednik društva za mednarodne odnose in nekdanji veleposlanik Slovenije v Iranu in Franciji.


Incident po mnenju Kuniča ne pomeni ključne prelomnice v pritiskih na Izrael, ki je bil do zdaj zlasti zaradi neomajne podpore ZDA dokaj imun za vse očitke. "Morda je le ena od epizod, ki bodo vodile k rešitvi, a takšnih epizod je bilo doslej že mnogo. Videti je, in to je tudi najbolj verjeten scenarij, da bo ta incident zgolj poglobil prepad med Palestinci in Izraelom."

Odnos s Turčijo se ne bo bistveno spremenil
Turčija in Izrael sta imela do zdaj korekten odnos. "Turčija je z nastopom sedanje vlade in predvsem njenega zunanjega ministra spremenila zunanjo politiko in želi vzpostaviti boljše odnose s svojimi sosedi in seveda z islamskim svetom. Bo pa zagotovo obdržala dobre odnose z Izraelom. Ocenjujem, da Turčija vse bolj pridobiva pomen v svoji regiji," vpliv incidenta na odnose med Turčijo in Izraelom ocenjuje Kunič.

"Izrael ima vplivne zaveznike"
Odziv Varnostnega sveta ZN-a na incident je bil dokaj medel, ZDA napada niso ostro obsodile. "Pravzaprav smo takšen odziv lahko pričakovali. Hamas bi moral biti bolj aktiven pri iskanju miru, Izrael pa ima tudi nekaj vplivnih zaveznikov. ZDA ne tvegajo kaj dosti. Njihova politika do Izraela je bolj ali manj konstantna in se bistveno ne spreminja. Doslej se jim to ni v ničemer resneje maščevalo, torej ne tvegajo praktično nič".

Obama zunanje politike ne spreminja
Predsednik ZDA Barack Obama nadaljuje proizraelsko politiko svojih predhodnikov. "Obama se je posvetil notranji politiki in rešil nekatere ključne notranje, predvsem socialne probleme. Zunanje politike ni spremenil. Sprva je želel urejati odnose z Iranom ter je v svojem govoru v Kairu povedal nekaj lepega arabskemu svetu, a do sedaj ni videti sprememb v zunanjepolitični usmeritvi," meni nekdanji veleposlanik in dodaja, da blokada Gaze v mednarodni skupnosti postaja vedno bolj nekaj samoumevnega.