Več kilometrov dolga povorka udeležencev pohoda z baklami se je poklonila žrtvam uničujočega potresa. Foto:
Več kilometrov dolga povorka udeležencev pohoda z baklami se je poklonila žrtvam uničujočega potresa. Foto:
Obnova mesta poteka veliko počasneje, kot bi morala, zaznamujejo pa jo predvsem korupcijski škandali. Foto: EPA

Različne slovesnosti, ki so jih organizirale skupine žrtev potresa, so se začele okoli enajste ure zvečer in se končale danes ob 3.32 ponoči - ob času, ko je pred petimi leti prebivalce srednjeveške L'Aquile zbudilo močno tresenje tal. Potres je zahteval 309 življenj, zato so se slovesnosti končale tako, da so zvonovi zadoneli 309-krat in da so prebrali imena vseh umrlih.

Zaradi porušenih in poškodovanih stavb je moralo pred petimi leti domove zapustiti 75.000 ljudi, doslej pa se jih je nazaj lahko vrnilo 46.000, 19.000 jih je dobilo nadomestna stanovanja, drugi pa še čakajo.

Obsežna obnova mesta, ki je bilo v potresu močno poškodovano, saj so bile številne zgradbe zravnane s tlemi, je doslej stala že več kot sedem milijard evrov, a še vedno ni končana. Namesto novic o obnovljenih zgradbah in trgih pa iz mesta večkrat prihajajo novice o razkritih škandalih, povezanih s korupcijo, zamudami in birokratskimi zapleti.

Tožilske preiskave so januarja razkrile, da so lokalne oblasti goljufale celo pri obnovi šolskih poslopij in državo oškodovale za več sto tisoč evrov.