Foto: Reuters
Foto: Reuters

Lani se je prodaja orožja po svetu povečala že sedmo leto zapored, kaže poročilo SIPRI-ja, objavljeno v ponedeljek. Ta prodaja bi bila lani verjetno še večja, če ne bi bilo težav v dobavni verigi. Nekatera podjetja, kot sta Airbus in General Dynamics, so se spopadala tudi s pomanjkanjem delavcev.

Ruski napad na Ukrajino februarja letos je še povečal težave orožarskih podjetij po svetu z dobavo. Za zahodne države je bila Rusija pomembna dobaviteljica surovin, uporabljenih za proizvodnjo orožja.

"To bi lahko otežilo prizadevanja ZDA in Evrope, da okrepijo svoje vojaške sile in dopolnijo svoje zaloge po pošiljanju za več milijard dolarjev streliva in druge opreme Ukrajini," piše v poročilu.

Na drugi strani pa je Rusija, ki zaradi vojne povečuje proizvodnjo, prizadeta zaradi zahodnih sankcij, ki ruskim proizvajalcem otežujejo dostop do polprevodnikov in prejemanje plačil za opravljene dobave, poroča Al Džazira.

Francoska letala rafale. Foto: EPA
Francoska letala rafale. Foto: EPA

Na vrhu seznama proizvajalcev orožja ameriška podjetja

Ameriška podjetja so na vrhu lestvice prodajalcev orožja. Prodaja 40 podjetij v ZDA je v letu 2021 znašala 299 milijard dolarjev, pravi SIPRI.

Pet največjih proizvajalcev orožja je Lockheed Martin, Raytheon Technologies, Boeing, Northrop Grumman in General Dynamics.

Poročilo pa ugotavlja tudi velik porast prodaje kitajskih proizvajalcev. Osem kitajskih podjetij je lani prodalo za skupaj 109 milijard dolarjev orožja, kar je 6,3 odstotka več kot leto prej. Štiri kitajska podjetja so med desetimi največjimi.

Leta 2021 je kitajsko podjetje CSSC, po združitvi dveh podjetij, postalo največji vojaški ladjedelec na svetu. Lani je prodalo za 11,1 milijarde orožja.

Narasla je tudi prodaja južnokorejskih proizvajalcev. Štiri tamkajšnja podjetja so skupaj prodala za 7,2 milijarde dolarjev orožja, največ med njimi proizvajalec motorjev Hanwha Aerospace. V prihodnjih letih se bo njegova prodaja še povečala, saj je letos sklenil velik orožarski posel s Poljsko.

Francoski proizvajalec Dassault Aviation Group je povečal prodajo za 59 odstotkov, predvsem na račun dobave 25 vojaških letal rafale.

Med 100 največjimi proizvajalci orožja na svetu jih je 27 s sedežem v Evropi. Skupaj so v letu 2021 prodali za 123 milijard dolarjev proizvodov.

Šest ruskih podjetij, ki so na seznamu, je malenkostno povečalo prodajo, na 17,8 milijarde orožja.