Clintonova je dejala, da sta Moskva in Washington dosegla
Clintonova je dejala, da sta Moskva in Washington dosegla "velik napredek" pri pogajanjih o nasledniku sporazuma Start I. Foto: EPA
Bušer
Jedrska elektrarna v Bušerju bo imela 1.000 megavatov moči. Foto: EPA

Ameriška državna sekretarka je obiskala rusko prestolnico, kjer se je pogovarjala z zunanjim ministrom Lavrovom. Po pogovorih je Lavrov dejal, da so pogajanja o zmanjšanju jedrskega orožja obeh držav za četrtino na "ciljni črti", medtem ko je Clintonova dejala, da bodo naslednika sporazuma Start I podpisali kmalu.

Lavrov je pred pogovori s Clintonovo poudaril, "da ZDA niso več sovražnik, še vedno pa tudi ne prijatelj". Njegov odnos s Clintonovo je po njegovih besedah "konstruktiven in usmerjen k rešitvam", odnos med ameriškim predsednikom Barackom Obamo in njegovim ruskim kolegom Dimitrijem Medvedjevom pa je dvajset let po koncu hladne vojne odnos "zaupanja".

Nesoglasja glede Irana
Če so glede jedrskega sporazuma ZDA in Rusija zbližale stališča, pa je za jezo Clintonove poskrbel ruski premier Vladimir Putin, ki je napovedal, da bodo še letos zagnali prvi iranski jedrski reaktor, ki ga gradijo Rusi. Rusija je gradnjo reaktorja v Bušerju začela že pred 15 leti, a so nenehno nastajale zamude pri končanju milijarde dolarjev vrednega projekta.

Clintonova meni, da je ruska odločitev za zagon iranskega reaktorja prenagljena, saj od Teherana še vedno niso dobili zagotovil, da njegov jedrski program resnično služi v civilne namene, kar trdi iranska stran, medtem ko so Američani prepričani, da gre le za krinko pri razvoju jedrskega orožja.

Lavrov se ni strinjal z zaskrbljenostjo Clintonove in meni, da je jedrski reaktor v Bušerju ključ do navzočnosti Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) v Iranu. Vladimir Pavlov, vodja jedrskega projekta v Iranu, je izrazil pričakovanje, da bodo reaktor zagnali julija.

Glavni namen obiska ameriške državne sekretarke v Moskvi je petkovo srečanje o bližnjevzhodnem mirovnem procesu, ki se ga bo udeležil tudi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev.