V nesreči, ki bi se lahko končala veliko huje, je prišlo le do lažjih poškodb. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V nesreči, ki bi se lahko končala veliko huje, je prišlo le do lažjih poškodb. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Boeing 777
Del letala je bil v nesreči povsem uničen. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Sreča v nesreči Boeinga 777

Na letališču Heathrow v Londonu je pri pristajanju letala British Airwaysa pred pristajalno stezo prišlo do nesreče.

Pilot Boeinga 777, ki je priletel iz Pekinga na Kitajskem, je imel po pripovedovanju prič velike težave, ko je poskušal varno pristati, in naj bi zelo nizko preletel hiše v okolici letališča. Letalo je zatem še pred pristajalno stezo prišlo v stik s tlemi, nato ga je dvignilo v zrak in mu pri pristanku na stezi odbilo kolesa.

V nesreči, do katere je prišlo ob 13.42 po srednjeevropskem času, je bilo lažje ranjenih 17 ljudi, šest so jih odpeljali v bolnišnico. Na prizorišče nesreče so takoj prišli gasilci, ki so letalo poškropili s peno in iz njega rešili vseh 136 potnikov in 16 članov posadke. Šasija letala, levo krilo in levi motor so močno poškodovani, na travniku za letalom pa so vidne več sto metrov dolge sledi koles.

BBC poroča, da naj bi eden izmed delavcev letališča govoril s pilotom. Ta naj bi mu povedal, da je odpovedala elektronika na letalu, zaradi česar je bil prisiljen letalo "drseče" pristati. Iz British Airwaysa so sporočili, da preiskava nesreče že poteka, zato niso želeli ugibati o najverjetnejšemu vzroku nesreče.

Je odpovedal mehanizem za pristajanje?
Boeing 777 je "treščil na stezo, razbitine letala so letele povsod, prišlo je do gromozanskega poka, letalo pa je zdrselo na stran," je povedal eden izmed očividcev. "Danes sem zmagal na loteriji," je bil presrečen Fernando Prado, eden izmed potnikov na letalu, po evakuaciji. Dodal je, da se je zdelo, da je odpovedal mehanizem za pristajanje. "Motor sem videl na pristajalni stezi. Vse se je odvijalo zelo hitro. Na letalu ni bilo nobene panike," je še povedal.

Zamude na letališču
Policija je že izključila možnost terorističnega dejanja. Južna steza enega najbolj prometnih letališč, kjer se je nesreča zgodila, je še vedno zaprta, kar je povzročilo zamude, severna steza pa je odprta. Prestavljen je bil tudi polet britanskega premiera Gordona Browna, ki je na poti na Kitajsko in v Indijo.

Nekatera letala, namenjena na Heathrow, preusmerjajo na Stansted in Luton.

Sreča v nesreči Boeinga 777