Nizozemski preiskovalci so podrobno fotografirali razbitine letala, da bi čim bolj natančno obnovili zadnje trenutke pred nesrečo. Foto: EPA
Nizozemski preiskovalci so podrobno fotografirali razbitine letala, da bi čim bolj natančno obnovili zadnje trenutke pred nesrečo. Foto: EPA
Razbitine letala
Turško letalo je bilo na poti iz Carigrada v Amsterdam. Foto: EPA

Letalo boeing 737-800 turške letalske družbe Turkish Airlines je v sredo med pristajanjem na amsterdamskem letališču Schiphol padlo na polje nekaj sto metrov pred pristajalno stezo in se po padcu razlomilo na tri dele.

V nesreči letala, na katerem je bilo 127 potnikov in sedem članov posadke, je umrlo devet ljudi, med njimi trije turški piloti. Med 86 ranjenimi jih je 25 utrpelo hujše poškodbe, od tega jih je šest v kritičnem stanju.

Prvi izsledki preiskave nesreče turškega letala v Amsterdamu naj bi bili znani v nekaj tednih, uradne ugotovitve pa šele v letu dni. Letalo je po zagotovilih nizozemskih oblasti izpolnjevalo vse varnostne standarde, med nesrečo pa je bila kljub redki megli vidljivost dobra, zato se preiskovalci za zdaj ne nagibajo k nobeni izmed domnev o morebitnih vzrokih nesreče.

Po besedah enega izmed preživelih v nesreči pred padcem ni bilo nobenega opozorila osebja letala, medtem ko je neki drugi preživeli povedal, da so obvestilo o pristajanju prejeli, ko so se nahajali na 600 metrih višine.

Turška družba zanemarjala vzdrževanje?
Iz Turkish Airlines so sporočili, da je pilot v ponedeljek med vožnjo po vzletni stezi na letališču v Madridu naletel na težave z glavnim nadzornim sistemom letala in po odpravi napake so letalo vrnili v promet. Po tem je letalo opravilo osem poletov in pri tem ni naletelo na nobene težave.

Samo teden dni pred nesrečo je bila Turkish Airlines tarča ostrih kritik turške zveze za civilno letalstvo, ki je na svoji spletni strani zapisala, da se letalska družba ne zmeni za najbolj osnovne standarde varnosti pri vzdrževanju letala. "Vodstvo družbe se ne zaveda posledic, ki kličejo nesrečo," so zapisali. Družba je vse obtožbe zanikala.

Ljudje sami zapustili letalo
Razbitine letala bodo še nekaj dni ostale na kraju nesreče, nato pa jih bodi prepeljali v letalski hangar, kjer jih bodo še dodatno analizirali. Glede na močno poškodovano letalo je po mnenju nekaterih pravi čudež, da je veliko ljudi kar samih zapustilo letalo po padcu.

Za relatvino majhno število žrtev je verjetno zaslužna mehka površina, na kateri je pristalo letalo, in dejstvo, da se letalo ob razbitju na tri dele ni vnelo. Več o vzrokih nesreče bodo verjetno povedale črne skrinjice, ki so jih že poslali v Pariz, kjer imajo preiskovalci posebno opremo za njihovo analizo.

G. V.