Letalo je po padcu razpadlo na tri dele. Foto: EPA
Letalo je po padcu razpadlo na tri dele. Foto: EPA
Nesreča turškega letala

Letalo turške družbe Turkish Airlines je padlo med pristajanjem na amsterdamsko letališče Schiphol. Letalo boeing 737-800, ki je iz Carigrada proti Amsterdamu peljalo 134 potnikov in članov posadke, je zgrešilo pristajalno stezo in se po padcu razletelo na tri dele.

V nesreči je umrlo devet ljudi, medtem ko jih je 25 huje ranjenih in šest od njih jih je v kritičnem stanju. Med mrtvimi so tudi trije člani posadke letala.

"Čudež" zaradi malo žrtev
Oblasti so začele preiskavo vzrokov nesreče, izključena pa je možnost, da bi letalu zmanjkalo goriva. Med nesrečo je bila redka megla in rahel veter, vendar je bila vidljivost dobra.

Po zagotovilih nizozemskega prometnega ministra Camiela Eurlingsa je turško letalo izpolnjevalo vsa merila glede varnosti. Pilot letala je izkušen in je nekdanji član turških zračnih sil.

Turški prometni minister Binali Jildrim je dejal, da gre za "čudež", da v nesreči ni umrlo več ljudi. Turška letalska družba je organizirala poseben let na Nizozemsko za svojce potnikov na letalu.

Amsterdamsko letališče Schiphol, ki ima šest pristajalnih stez in je peto najprometnejše v Evropi, so takoj po nesreči zaprli, odpovedali deset letov, deset pa so jih prestavili. Letališče zdaj že normalno obratuje.

Za Schiphol je to najhušja nesreča po letu 1992, ko je tovorno letalo izraelske letalske družbe El Al treščilo v stanovanjske bloke, pri čemer je umrlo 43 ljudi, od tega 39 na tleh.

B. T.

Nesreča turškega letala