Nekatere prebivalce Kurska so evakuirali v sosednjo Orjolsko oblast. Foto: Reuters
Nekatere prebivalce Kurska so evakuirali v sosednjo Orjolsko oblast. Foto: Reuters

Guverner Lipecka Igor Artamonov je po napadih ukrajinskih dronov, v katerih je bilo po njegovih besedah ranjenih najmanj šest ljudi, poškodovana pa je bila tudi elektrarna, razglasil izredne razmere in odredil evakuacijo štirih vasi, ki ležijo blizu letalskega oporišča, kjer je izbruhnil požar. Lipeck se nahaja skoraj 300 kilometrov od rusko-ukrajinske meje.

Ukrajinska vojska je sporočila, da je bilo tarča napada vojaško letališče v Lipecki oblasti, kjer ima ruska vojska med drugim nameščena bojna letala Su-34, Su-35 in Mig-31. Kot je na Telegramu objavil generalštab ukrajinske vojske, so ukrajinske sile minulo noč v napadu na letališče z vodenimi raketami uničile skladišča in druge objekte.

Ruska zračna obramba je sestrelila tudi 29 ukrajinskih brezpilotnih letal v Belgorodski oblasti ob meji z Ukrajino, je na Telegramu zapisal tamkajšnji guverner Vjačeslav Gladkov in sporočil, da je napad povzročil gmotno škodo, ni pa bilo poškodovanih.

Tudi iz Sevastopola na polotoku Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014, poročajo o napadih z droni. Guverner Sevastopola Mihail Razvožajev je na omrežju Telegram zapisal, da so ruske sile uničile tri brezpilotne letalnike in tri brezpilotna morska plovila.

Tarča napada ukrajinskih sil v Kursku je bila tudi vas Sudža. Foto: Reuters
Tarča napada ukrajinskih sil v Kursku je bila tudi vas Sudža. Foto: Reuters

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je bilo ponoči nad Rusijo uničenih skupno 75 ukrajinskih brezpilotnih letal, večina od njih nad Belgorodsko in Lipecko oblastjo.

V ruski obmejni Kurski oblasti se medtem nadaljujejo spopadi ruskih in ukrajinskih sil, ki so v torek zjutraj vdrle na ozemlje s tanki. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da ruske sile še naprej odbijajo napade ukrajinskih sil.

Rusija, ki je izzvala vojno v Ukrajini, mora tudi sama čutiti posledice svojih dejanj, je v sinočnjem govoru poudaril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki pa ni neposredno omenil vdora ukrajinskih sil v Kursk.

Po navedbah Rusije je v torek zjutraj v Kursk vdrlo najmanj tisoč ukrajinskih vojakov ob podpori tankov in oklepnikov, kar je največji napad na rusko ozemlje od začetka vojne v Ukrajini februarja leta 2022.

Ruski predsednik Vladimir Putin je Ukrajino obtožil "velike provokacije".

V Donecku v napadu na veleblagovnico več mrtvih

Ukrajinski notranji minister Igor Klimenko je na Telegram sporočil, da je bilo danes v ruskem obstreljevanju veleblagovnice v mestu Kostjantinivka ubitih najmanj deset ljudi, 35 pa poškodovanih. Objavil je tudi fotografije gasilcev, ki delajo med tlečimi ruševinami uničene stavbe.

Iz veleblagovnice se je po napadu vil črn dim, policisti pa so zaprli bližnje ulice. Foto: Reuters
Iz veleblagovnice se je po napadu vil črn dim, policisti pa so zaprli bližnje ulice. Foto: Reuters

Zelenski je obljubil maščevanje za napad, ki se je zgodil sredi dneva. V izjavi na Telegramu je poudaril, da bo Rusija za to nasilje odgovarjala.

O napadu in žrtvah v Kostjantinivki je prvi poročal guverner Doneške oblasti Vadim Filaškin. Sporočil je, da je ruska vojska veleblagovnico obstreljevala s topovi in da na kraju napada nadaljujejo iskalne in reševalne operacije.

Povedal je tudi, da je bil to drugi načrtni ruski napad na kraj z veliko ljudmi. Dodal je še, da sta bila v ruskem napadu na mesto v četrtek ubita dva civilista.

Mesto je od ruskih položajev oddaljeno 13 kilometrov in je skoraj vsakodnevno tarča ruskega obstreljevanja.

V Sumski oblasti na severu Ukrajine, ki meji na rusko Kursko oblast, kjer četrti dan poteka ukrajinska ofenziva, pa so zaradi ruskih napadov pozvali k evakuaciji 20.000 ljudi.

Policija je na družbenem omrežju Telegram pojasnila, da je v obmejni Sumski oblasti evakuacija potrebna v 28 krajih zaradi ruskih napadov. Zagotovila je, da bodo v evakuaciji sodelovale reševalne in lokalne službe.

Nekdanji načelnik generalštaba SV Dobran Božič o ukrajinskem vdoru v Rusijo