Maduro se je razglasil za zmagovalca volitev. Foto: Reuters
Maduro se je razglasil za zmagovalca volitev. Foto: Reuters

Maduro je sporočil, da bo venezuelski telekomunikacijski organ Conatel za deset dni blokiral X, čeprav ni navedel, kdaj bo ta ukrep začel veljati.

Maduro je že v ponedeljek pozval podpornike, naj prenehajo uporabljati storitev za sporočanje WhatsApp, češ da jo uporabljajo za "tehnološki imperializem". Dan pred tem je pozval tudi k priporočilom strokovnjakov glede regulacije drugih družbenih omrežij, vključno z Instagramom in TikTokom. Po Madurovih besedah so te platforme med nedavnimi protesti proti njegovi vladi uporabljali za razpihovanje sovraštva.

Lastnik X-a Elon Musk je po spornih volitvah Madura označil za "diktatorja" in "klovna", medtem ko je venezuelski predsednik ameriškega milijarderja obtožil spodbujanja "sovraštva, fašizma in državljanske vojne".

V Venezueli so po sporni zmagi Madura na predsedniških volitvah 28. julija izbruhnili obsežni protesti, ki so jih oblasti zatrle. Po navedbah organizacij za človekove pravice Provea in Human Rights Watch je v protestih umrlo 24 ljudi, več sto pa jih je bilo pridržanih.

Maduro je trdil, da je bil nacionalni volilni svet (CNE) med volitvami tarča "kibernetskega udara", ob tem pa obtožil Muska, da je izvedel "napad" na njegovo kandidaturo za ponovno izvolitev.

Pred volitvami je Musk v objavah na X-u izrazil podporo nasprotnikom Madura in opoziciji. "Čas je, da imajo ljudje v Venezueli priložnost za boljšo prihodnost," je zapisal pred volitvami, po njih pa zatrdil, da je Maduro organiziral "veliko volilno prevaro".