Maduro je v sredo nagovoril svoje privržence z balkona predsedniške palače v Caracasu. Foto: Reuters
Maduro je v sredo nagovoril svoje privržence z balkona predsedniške palače v Caracasu. Foto: Reuters

Machado je opozicijo nagovorila sredi velike negotovosti v južnoameriški državi, potem ko je bil Maduro v ponedeljek razglašen za zmagovalca nedeljskih volitev, vendar volilni organi niso javno razkrili podatkov, ki bi to potrdili.

Glede na izide, ki jih je v ponedeljek objavil volilni svet, je Maduro na predsedniških volitvah prejel 51,2 odstotka glasov in si tako zagotovil tretji mandat, opozicijski kandidat Edmundo Gonzalez pa je dobil 44,2 odstotka. Opozicija trdi, da je s približno 70 odstotki glasov zmagal Gonzalez.

Opozicija je v nasprotju z Madurom objavila zajeten sveženj podatkov o glasovanju, ki po njenih navedbah dokazujejo, da je Gonzalez skladno z napovedmi predvolilnih anket premagal Madura z veliko razliko.

"Več mesecev smo gradili trdno platformo, s katero smo lahko zagovarjali glasovanje in nedvomno dokazali zmago. Uspelo nam je," je v sredo zvečer na družbenem omrežju X sporočila Machado, ki ji oblasti v Caracasu niso dovolile kandidirati na volitvah. "Zdaj si moramo vsi prizadevati, da potrdimo resnico, ki jo vsi poznamo. Mobilizirajmo se. Uspelo nam bo," je pozvala.

Maduro je medtem v nagovoru novinarjem pred vrhovnim sodiščem dejal, da je pripravljen predstaviti vse dokumente. Na sodišču je vložil pritožbo zoper, kot je dejal, napad na volilni proces. Ob tem je izrazil ogorčenje nad Machado in Gonzalezom ter dejal, da bi morala biti za zapahi.

Na protestih, ki so izbruhnili po volitvah, je bilo po navedbah opozicije ubitih 16 ljudi. Kot je dejala Machado, so pridržali 177 protestnikov, enajst pa jih je izginilo. Po navedbah generalnega državnega tožilca Tareka Williama Saaba so na protestih aretirali 749 ljudi, od katerih bodo nekateri morda obtoženi terorizma. Vojska je poročala o eni smrtni žrtvi in 23 poškodovanih v svojih vrstah.

Številne države, vključno z Brazilijo, ZDA in Evropsko unijo, so od venezuelskih oblasti po volitvah zahtevale objavo podrobnih podatkov, Bela hiša pa je v sredo opozorila, da se potrpljenje mednarodne skupnosti izteka.

Venezuelo po volitvah zajel val protestov