Foto: Reuters
Foto: Reuters

Glede na izide, ki jih je objavil volilni svet, je Maduro na volitvah prejel 51,2 odstotka glasov in si tako zagotovil tretji mandat, opozicijski kandidat Edmundo Gonzalez Urrutia pa 44,2 odstotka. Opozicija trdi, da je s 70 odstotki glasov zmagal Urrutia.

Po uradni razglasitvi volilnih izidov je ulice prestolnice Caracas preplavilo na tisoče protestnikov. Med drugim so vzklikali: "Svoboda, svoboda," in "Ta vlada bo padla," poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nekateri so na ulicah trgali Madurove volilne plakate in jih zažigali.

Venezuelski observatorij za spremljanje konfliktov je sporočil, da so našteli 187 protestov v 20 venezuelskih zveznih državah. Ulični protesti so se razširili po vsej državi in sledili latinskoameriški tradiciji "cacerolazi" – protestiranju z udarjanjem kuhinjske posode.

Po vsej državi so protestniki podrli najmanj dva kipa nekdanjega, zdaj pokojnega, predsednika Huga Chaveza, ki je državo vodil več kot desetletje in za svojega naslednika izbral Madura.

Varnostne sile so proti protestnikom po vsej državi, ki ne priznavajo Madurove zmage, uporabila solzivec in gumijaste naboje, demonstranti pa so proti policistom metali kamenje. Na protestih sta umrla najmanj dva človeka, več deset ljudi je bilo aretiranih.

Svetovalec opozicije, ki ga Reuters ni imenoval, je na družbenem omrežju sporočil, da so varnostne sile dvakrat neuspešno poskušale vstopiti na argentinsko veleposlaništvo v Caracasu, kjer s še petimi drugimi ljudmi živi od marca, potem ko so bili izdani nalogi za njihovo aretacijo.

Opozicija pozvala k novim protestom

"Dragi Venezuelci, jutri se zberemo kot družina, organizirano, z odločenostjo, da bo vsak glas štel in da bomo branili resnico," je v ponedeljek pozno zvečer v objavi na družbenem omrežju X zapisala vodja opozicije Maria Corina Machado in pozvala podpornike, naj se v torek odpravijo na pohod.

Jorge Rodriguez, poslanec vladajoče stranke in vodja Madurove predsedniške kampanje, je pozval privržence, naj se udeležijo shoda pri predsedniški palači Miraflores in podprejo vlado.

Medtem ko je opozicijski kandidat Gonzalez Urrutia posvaril pred nasiljem, je Rodriguez obtožil opozicijo, da spodbuja nasilje.

Predsednik Nicolas Maduro je v ponedeljek zvečer dejal, da njegova vlada ve, kako se spopasti s protivladnimi protesti po vsej državi in kako "premagati nasilneže". V televizijskem nagovoru je poudaril, da oblast spremlja "vsa nasilna dejanja, ki jih spodbuja skrajna desnica", ter nasilne protestnike oklical za kriminalce in teroriste. Protestnikom je zagotovil, da se bodo oblasti odzvale na povzročanje škode.

Volitve v Venezueli so sicer v mednarodni javnosti sprožile različne odzive. Več latinskoameriških držav je kritičnih do volitev in dvomijo o izidih, ki so zmago pripisali Maduru.

Devet latinskoameriških držav je tako v ponedeljek v skupni izjavi pozvalo k ponovnemu pregledu izidov volitev. Panama, ki se je pridružila izjavi, pa je celo napovedala, da bo po sporni zmagi Madura umaknila svoje diplomate iz Venezuele in prekinila diplomatske stike, dokler ne bo opravljen popoln pregled postopka štetja glasov. Dvanajst držav članic Organizacije ameriških držav bo o venezuelskih volitvah razpravljalo v sredo.