Avgusta je bila v Alepu v Siriji ubita japonska novinarka Mika Jamamoto. Foto: EPA
Avgusta je bila v Alepu v Siriji ubita japonska novinarka Mika Jamamoto. Foto: EPA

Po navedbah Mednarodnega inštituta za tisk (IPI) je to največje število ubitih novinarjev, odkar so leta 1997 začeli sistematično spremljati statistiko. Leta 2011 sta bila med opravljanjem dela ubita 102 novinarja, najbolj smrtonosno leto doslej pa je bilo 2009, ko je bilo ubitih 110 novinarjev.

Najnevarnejša država je Sirija, kjer je bilo letos ubitih 36 novinarjev. Sledi Somalija s 16 žrtvami med novinarji. Med zelo nevarnimi državami ostajajo še Mehika, Pakistan in Filipini.

Nevarni Bližnji vzhod
Najsmrtonosnejša regija za novinarje je Bližnji vzhod (36 smrti v Siriji, tri v Iraku, tri na območju Palestine in ena v Bahrajnu), sledi pa Afrika s skupno 27 smrtnimi žrtvami med novinarji.
V Aziji je bilo ubitih 26 novinarjev, pri čemer je treba omeniti, da jih je pet umrlo v letalski nesreči v Indoneziji. V Latinski Ameriki je bilo ubitih 22 novinarjev, pri čemer so bile najnevarnejše države Mehika, Brazilija, Honduras in Kolumbija.

Statistika IPI zajema novinarje, ki so umrli med opravljanjem dela ali naloge, v kar so na primer vštete tudi prometne nesreče. Kljub temu je bila velika večina novinarjev ubitih v ciljnih napadih, pojasnjuje IPI.