V ospredju pogovorov med predsednico vlade Alenko Bratušek in predsednikom Sveta ministrov Italijanske republike Enricom Letto so bile gospodarske razmere v obeh državah  ter evropske teme s poudarkom na aktualnih temah junijskega Evropskega sveta. Foto: EPA
V ospredju pogovorov med predsednico vlade Alenko Bratušek in predsednikom Sveta ministrov Italijanske republike Enricom Letto so bile gospodarske razmere v obeh državah ter evropske teme s poudarkom na aktualnih temah junijskega Evropskega sveta. Foto: EPA
Alenka Bratušek in Enrico Letta
Italijanski premier je srečanje označil za koristno in plodno in izrazil zanimanje Italije za proces privatizacije v Sloveniji. Foto: EPA
Italijo zanima privatizacija slovenskih podjetij
Predsednica vlade na obisku v Italiji

Predsednik Sveta slovenskih organizacij (SSO) Drago Štoka je dejal, da sta premierja postavila temeljni kamen in storila velik korak naprej, s čimer se obe manjšini pridružujeta evropskemu modelu.

Dejal je, da sta bili glavni temi pogovorov šolstvo in reforma volilnega zakona, v okviru katerega vidi priložnost za slovensko manjšino, da dobi stalni sedež v italijanskem parlamentu. Slovensko manjšino sta zastopala še Rudi Pavšič (SKGZ) in Tamara Blažina, italijansko pa Furio Radin in Maurizio Tremul ter poslanec v slovenskem parlamentu Roberto Battelli.

"Zaposlovanje mladih je ključno za obe državi"
Slovenska premierka Alenka Bratušek je po srečanju na tiskovni konferenci dejala, da je bila ključna beseda današnjih pogovorov sodelovanje, premierja pa sta posebno pozornost namenila vprašanju izhoda iz krize, izmenjala izkušnje glede ukrepov ter izpostavila eno pomembnejših tem - zaposlovanje mladih, ki je po mnenju obeh ključno.

Italija bi se vključila v proces privatizacije
Med drugim je italijanski premier Enrico Letta izrazil veliko zanimanje Italije za proces privatizacije v Sloveniji, in sicer predvsem v letališkem, poštnem in bančnem sektorju.
Ob tem Bratuškova na novinarsko vprašanje glede načrtovanega drugega svežnja privatizacije ni hotela konkretno odgovoriti. Pojasnila je le, da je v pripravi celotna strategija upravljanja javnega premoženja, ki naj bi bila pripravljena do jeseni, septembra ali oktobra, in da dokler ne bo pripravljena, ne želi špekulirati o tem, katera podjetja bodo prodali. Poudarila je še, da bo v tej strategiji "zelo natančno določeno, kaj je strateško premoženje za državo, ki ga ne bomo prodajali, kaj bomo v celoti prodali, kje pa bomo mogoče ostali delni lastniki".

Ustanovitev poslovnega sveta
Premierja sta poudarila tudi potrebo po krepitvi gospodarskega in infrastrukturnega sodelovanja, zato sta se dogovorila za ustanovitev poslovnega sveta, "kjer bodo manj govorili in več realizirali".
Glede gospodarskega sodelovanja med državama je Letta pozdravil tudi izraženo pripravljenost Slovenije za sodelovanje na Expu 2015 v Milanu.

Alenko Bratušek bo v četrtek sprejel papež Frančišek
Premierka, ki je na prvem delovnem obisku v Rimu, se je popoldne sešla tudi s predsednikom Italije Giorgiem Napolitanom. Ob navzočnosti obeh premierjev sta predtem generalni direktor javne agencije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, naložb in turizma (Spirit) Boštjan Skalar in sorodne italijanske agencije ICE Ricardo Monti podpisala memorandum o razumevanju.

Alenka Bratušek bo delovni obisk v Italiji končala v četrtek v Vatikanu, kjer se bo srečala z državnim tajnikom, kardinalom Tarcisiem Bertonejem, v zasebno avdienco pa jo bo sprejel tudi novi papež Frančišek. Premierka se je danes dopoldne sestala tudi s kardinalom Francem Rodetom.

Italijo zanima privatizacija slovenskih podjetij
Predsednica vlade na obisku v Italiji