Nasmejana Martine Aubry si obeta veliko zmago na regionalnih volitvah. Foto: EPA
Nasmejana Martine Aubry si obeta veliko zmago na regionalnih volitvah. Foto: EPA
Nicolas Sarkozy
Regionalne volitve so se izkazale za težek test Sarkozyjevega predsedovanja. Foto: EPA

Volitve, zadnje pred predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami leta 2012, so razkrile globoko nezadovoljstvo z vlado predsednika Sarkozyja. Opozicijska Socialistična stranka, ki že zdaj vlada v 20 od 22 regijah v celinski Franciji, si obeta zmago tudi v preostalih dveh.

Vzporedni izidi so pokazali, da so socialisti dobili okoli 30 odstotkov glasov, Sarkozyjev UMP in njegove tesne zaveznice pa 26,5 odstotka. Presenetljivo dobro sta se izkazali Nacionalna fronta in stranka zelenih, ki naj bi igrali pomembno vlogo tudi v drugem krogu volitev 21. marca, v katerem naj bi socialisti slavili tudi z njuno pomočjo.

Sarkozy je skušal zmanjšati pomen poraza, češ da ne bo imel nobenega vpliva na izvajanje vladnih reform. Dejal je, da so bile volitve lokalne in torej o lokalnih vprašanjih, in izključil možnost večjih sprememb, prejšnji teden pa je namignil na možnost nekaterih sprememb v vladnem kabinetu.

Visoka brezposelnost, nizka priljubljenost vlade
Poraz desnice, ki jo je na parlamentarnih volitvah podprlo 40 odstotkov volivcev in ima v parlamentu v Parizu udobno večino, je posledica vedno višje, že 10-odstotne brezposelnosti. Z višanjem brezposelnosti pada podpora vladi in predsedniku Sarkozyju.

Volitve so minile v znamenju nizke volilne udeležbe. Do 17. ure je na volišča prišlo 29,3 odstotka od 44 milijonov volilnih upravičencev. Eden izmed razlogov za nezanimanje je verjetno ta, da številnim Francozom ni jasno, za kaj so v sicer precej centralizirani državi pristojne regije.

Socialisti močni na regionalni, šibki na nacionalni ravni
Martine Aubry
, predsednica Socialistične stranke, ki je na nacionalni ravni globoko razdeljena, na regionalni pa zelo močna, upa, da bo dober izid na regionalnih volitvah povečal njene možnosti, da postane kandidatka socialistov na naslednjih predsedniških volitvah.