Pahor je pogovore z al Mahmudom ocenil kot zelo odkrite, jasne in ciljne. Foto: EPA
Pahor je pogovore z al Mahmudom ocenil kot zelo odkrite, jasne in ciljne. Foto: EPA
Libija in Slovenija si želita krepitve sodelovanja
Libijski premier obiskal Slovenijo

Potem ko je lani Libijo obiskal slovenski premier, se je zdaj na obisku pri nas mudil libijski premier Bagdadi Al Mahmud in s Pahorjem sta se na srečanju v Ljubljani dogovorila, da bosta Slovenija in Libija v Tripoliju in Ljubljani odprli veleposlaništvi, kar bo po Pahorjevem prepričanju pripomoglo k nadaljnji krepitvi političnega ter gospodarskega sodelovanja.

Pahor je dejal, da je odpiranje veleposlaništev v tem času privilegij za tiste države, kjer zato obstajajo posebni razlogi. "Slovenija vidi v veleposlaništvu v Tripoliju poseben razlog - političen in gospodarski," je dejal predsednik slovenske vlade in dodal, da je Libija "prijateljska država, ki sodi med pet najbogatejših na afriški celini".

V prihodnjih treh letih bo Libija v gospodarstvo in na druga področja vložila 200 milijard evrov in je zainteresirana, "da pri tem sodelujejo tudi slovensko gospodarstvo, slovenska inteligenca, slovenski know how", je dejal Pahor in dodal, da bo Slovenija to povabilo libijskih oblasti z veseljem sprejela.

Niz področij zanimanja
Bančništvo, turizem, steklarstvo in infrastruktura, zlasti železniška, Luka Koper so tista področja, kjer je Libija najbolj zainteresirana pri sodelovanju s Slovenijo, pri čemer so možnosti za sodelovanje tudi na področju gradbeništva. "Libija želi graditi, kupovati in seveda prodajati nepremičnine v Sloveniji," je dejal Pahor, ki je pogovore označuje kot zelo odkrite, jasne in ciljne.

Tudi Al Mahmud se je strinjal, da so po Pahorjevem obisku Libije novembra lani odnosi med državama dosegli napredek. Izrazil je zadovoljstvo nad podpisom sporazumov o sodelovanju, ki so jih predstavniki obeh vlad podpisali po današnjem srečanju - pismo o sodelovanju na področju prometa, memorandume o sodelovanju na področju zdravstva, visokega šolstva in turizma ter sporazum o gospodarskem sodelovanju.

Libija in Slovenija si želita krepitve sodelovanja
Libijski premier obiskal Slovenijo