Lieberman velja za skrajnega desničarskega izraelskega politika, ki je pogosto tarča kritik zaradi svojih izjav. Foto: EPA
Lieberman velja za skrajnega desničarskega izraelskega politika, ki je pogosto tarča kritik zaradi svojih izjav. Foto: EPA
Kaled Mešal
Mešal je govoril pred večtisočglavo množico Palestincev v Gazi. Foto: EPA

"Evropa je znova ignorirala pozive k uničenju Izraela," je dejal Lieberman in pojasnil, da smo bili temu priča že konec 30. in v začetku 40. let prejšnjega stoletja, ko je Evropa vedela, kaj se je dogajalo v koncentracijskih taboriščih in ni delovala.

"Evropa je sama sebi zadala zaušnico. Ko se žrtvujejo Judje, se morate vprašati, kdo bo naslednji. V Toulousu je terorist, ki je ubil judovske otroke, ubil tudi francoske vojake," je dejal in spomnil na Mohameda Meraha, ki je marca v Toulousu v Franciji ubil tri judovske šolarje, pred tem pa tri francoske vojake.

"Terorizem napada Jude, pa tudi vse države in zahodne vrednote. Izrael je samo predjed," je dodal.

Kritike je Lieberman usmeril tudi v palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, ker ni javno obsodil govora vodje palestinskega gibanja Hamas Kaleda Mešala in zato ker si še naprej prizadeva za spravo s Hamasom.

"Hamas poziva k uničenju Izraela in zavrača njegovo priznanje, Abas pa podpira to stališče, medtem ko Evropa molči," je še dejal izraelski zunanji minister.

EU kritiziral Izrael in Mešala
Mešal je konec tedna prvič obiskal Gazo in zatrdil, da se Palestinci ne bodo odrekli niti pedi zgodovinske Palestine, ki vključuje tudi večji del Izraela.

Zunanji ministri Evropske unije so na srečanju v Bruslju v ponedeljek obsodili Izrael zaradi ponovne gradnje nezakonitih judovskih naselbin na Zahodnem bregu.

Prav tako so evropski ministri kritizirali Mešala in kot nesprejemljive označili njegove podžigajoče izjave, s katerimi je Izraelu odrekel pravico do obstoja.

Liebermanove izjave je obsodil predstavnik izraelske opozicijske Laburistične stranke Jicak Herzog in ga obtožil, da med Izraelci ustvarja "strah in tesnobo z vzpostavljanjem povezave med sedanjimi razmerami in holokavstom".

Po besedah Herzoga je premier Benjamin Netanjahu z odločitvijo o gradnji več kot tri tisoč stanovanj v spornem sektorju na Zahodnem bregu "ogrozil Jeruzalem, izoliral Izrael, oslabil Abas in okrepil Hamas".