Javnomnenjske ankete Bachmannovi, ki ji je ob najavi kandidature ob strani stal mož Marcus, kažejo precej dobro. Foto: Reuters
Javnomnenjske ankete Bachmannovi, ki ji je ob najavi kandidature ob strani stal mož Marcus, kažejo precej dobro. Foto: Reuters

"Sem Michele Bachmann. Stojim tu med številnimi prijatelji in člani svoje družine, da bi uradno napovedala svojo kandidaturo za predsednico ZDA," je dejala in pojasnila, da se je za vstop v maratonsko dirko do Bele hiše odločila, ker je "globoko hvaležna za blagoslove, ki jih je prejela tako od Boga kot od te velike države".

Ljubljenka konservativnega gibanja čajank (Tea Party) je svojo kandidaturo uradno napovedala v Iowi, zvezni državi, kjer se je rodila, čeprav v kongresu predstavlja Minnesoto. 55-letnica, ki ji republikanske ankete v Iowi dobro kažejo, je sebe označila kot "drzno izbiro" za predsednico.

V Iowi ji dobro kaže
Iowa je prva zvezna država, v kateri bodo republikanci izbirali za svojega kandidata na predsedniških volitvah prihodnje leto. Anketa med 400 člani republikanske stranke v Iowi je pokazala, da Bachmannova uživa skoraj takšno podporo kot (trenutni) favorit Mitt Romney – 22 odstotkov. Zbori volivcev v začetku februarja v Iowi so prvi volilni dogodek v procesu nominacije za predsedniškega kandidata.

"Washington je težava"
Bachmannova je v mestu Waterloo dejala, da Američani ne bi smeli prenašati predragega zdravstvenega sistema, naraščajočega dolga in nenehne nezaposlenosti, kar je vse značilno za administracijo predsednika Baracka Obame.

"Bolj kot kadar koli prej je Washington težava, prava rešitev pa bo prišla od naših podjetij, naših skupnosti, naših šol ter najbolj osnovne in močne enote od vseh – naših družin. Američani se strinjamo, da je naša država danes v nevarnosti, zato moramo nujno ukrepati, da jo rešimo," je dejala. "Barack Obama bo predsednik z le enim mandatom," je napovedala in dodala, da si država ne more privoščiti še štirih let Obamovega vodenja gospodarstva.

Nova (boljša) Sarah Palin?
Republikanci so prepričani, da lahko volitve prihodnje leto dobijo le s kandidatom, ki bo zasijal, trenutno pa na republikanskem nebu zelo svetlo sije zvezda Bachmannove, ki je pridobila veliko privržencev zaradi svoje neposrednosti in prepričljivosti. Številni so prepričani, da ima številne odlike Sarah Palin, ne pa tudi pomanjkljivosti nekdanje guvernerke Aljaske in podpredsedniške kandidatke na zadnjih predsedniških volitvah leta 2008.

Bachmannova, ki je rodila pet otrok in je rejnica 23 otrokom, je nekdanja davčna odvetnica ter ostra nasprotnica splava in istospolnih porok, kar je zagotovo všeč konservativnim republikancem, vprašanje pa je, ali bo všeč neopredeljenim volivcem.