Mii Romney je za zdaj viden kot favorit - pa čeprav ima najkonservativnejši del republikanske stranke resne pomisleke o njegovi 'liberalnosti'. Foto: EPA
Mii Romney je za zdaj viden kot favorit - pa čeprav ima najkonservativnejši del republikanske stranke resne pomisleke o njegovi 'liberalnosti'. Foto: EPA
Kaj naj s Sarah Palin, se sprašujejo veljaki v stranki. Nekdanja aljaška guvernerka in podpredsedniška kandidatka iz leta 2008 je nedvomno zvezdnica, po drugi strani pa je tudi že večkrat dokazala, da ni ravno med najbolj ... bistrimi. Foto: EPA

A šampanjec lanskega uspeha na vmesnih parlamentarnih volitvah je že zvodenel, namesto zmagovitega občutka pa republikance zdaj preveva zaskrbljenost, kako najti verodostojnega kandidata, ki bi lahko izzval predsednika Baracka Obamo.
Mlačno razpoloženje na vsakoletni konferenci konservativne politične akcije (CPAC) je oster kontrast novembrskemu slavju, ko so republikanci demokratom prevzeli predstavniški dom - predvsem po zaslugi entuziazma njihovega najkonservativnejšega dela, še posebej članov t. i. gibanja čajank (Tea Party).
Do 10.000 aktivistov naj bi se udeležilo srečanja, ki bo vrhunec doživelo v soboto, ko bodo izglasovali favorita med 15 republikanskimi kandidati, od katerih naj bi jih devet imelo tudi govore, poroča Independent.
Malo novih obrazov
Po zadnjih anketah tesna večina Američanov meni, da Obami ne bo uspelo dobiti še drugega mandata. To bi moralo republikancem vlivati upanje, a manj kot leto dni pred tradicionalnimi primarnimi volitvami v Iowi je polje kandidatov megleno, brez jasnega favorita in z zelo malo svežimi obrazi, ki bi sprožili val navdušenja med volivci.
Številni kandidati, od čajankarke Michele Bachmann do že starega znanca Mitta Romneyja, bodo zato skušali konferenco izkoristiti, da se potegnejo na čelo skupine. A močno odmeva tudi odsotnost nekaterih ključnih figur, med njimi Jeb Bush, nekdanji floridski guverner in brat nekdanjega predsednika Georgea W. Busha. Bush sam je zatrdil, da ne namerava kandidirati, poleg tega pa za mnoge pošiljati še enega Busha v Belo hišo zveni malce obupano.
Ne bo tudi Chrisa Christieja, guvernerja New Jerseyja, ki ga nekateri vidijo kot novega republikanskega zvezdnika. A sam je šel v odrekanju predsedniške kandidature celo tako daleč, da je omenjal samomor kot edino sredstvo, da ljudem dopove, da ne namerava kandidirati. Ne bo pa niti za mnoge glavne kandidatke, Sarah Palin.
Zvezda stranke še vedno Palinova
Znotraj stranke se pojavljajo velike napetosti. Po eni strani bi nova moč Tea Party morda lahko dala zagon kandidatom, kakršni sta Palinova ali Bachmannova, po drugi strani pa se republikanci bojijo, da bi stranka izbrala nekoga, ki bi na volitvah pogorel. Takšna naj bi bila, denimo, Palinova, sicer izjemno populistična kandidatka, pri kateri pa lahko Obama hitro pokaže svojo intelektualno nadmoč.
A Palinova se še kar noče izreči glede kandidature niti še ni začela lobirati pri donatorjih. Pa vseeno je morda edina, ki lahko od danes na jutri napolni stadion, medtem ko bi se drugi trudili zapolniti prazne sedeže v mestnih telovadnicah.
Prestati nacionalni test
Za zdaj so po javnomnenjskih anketah sodeč, favoriti znani obrazi iz kampanje 2008 (nekdanji guverner Alabame Mike Huckabee in nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney), in ne čajankarji. Romney se bo sicer pred strankarskimi kolegi na CPAC moral zagovarjati predvsem, zakaj je kot guverner Massachusettsa podpisal zdravstveno reformo, ki močno spominja na Obamovo.
Dejstvo je, da ko si stranka, ki ni na oblasti, bolj kot vse drugo iščeš nekoga, ki lahko zmaga, je za New York Times povedal sponzor konference Grover Norquist. "Kar nekaj ljudi je, ki so ostri in opazni, a na nacionalni ravni ne prestanejo testa."