Simbolična predaja govorniškega kladivca med demokratinjo Nancy Pelosi in republikancem Johnom Boehnerjem. Foto: EPA
Simbolična predaja govorniškega kladivca med demokratinjo Nancy Pelosi in republikancem Johnom Boehnerjem. Foto: EPA

novi predstavnik kongresa, je v svojem uvodnem nagovoru po poročanju BBC-ja zvenel skromno, a analitiki napovedujejo dve leti bridke politične bitke.

Ker je demokratom na novembrskih volitvah uspelo zadržati v svojih rokah vsaj senat, republikanci nimajo veliko možnosti za izpeljavo svojega načrta. Republikanci so znova zavzeli kongres v veliki meri zahvaljujoč t. i. čajankarjem, konservativni struji znotraj stranke. Nadzor so izgubili leta 2006, ko je začela naglo padati priljubljenost takratnega ameriškega predsednika Georgea W. Busha.

Boehner, zvest konservativec in sin lastnika bara, je prisegel, potem ko je zadnji dve leti predstavljal enega najglasnejših Obamovih nasprotnikov v Washingtonu. Na odprtju 112. kongresa mu je odhajajoča predstavnica Nancy Pelosi, liberalna demokratinja iz San Francisca, uradno predala govorniško kladivce, prehod pa oklicala za "močan simbol mirne demokracije".
Boj na nož
Boehner je dejal, da je cilj republikancev vrniti vlado državljanom ZDA ter zagotoviti poštenost in odgovornost.
Demokrati se zavedajo, kaj jih čaka, zato so že napovedali, da si bodo še bolj prizadevali za pomoč družinam srednjih razredov, ustvarjenje služb, otresenje odvisnosti od klasičnih virov energije in nadaljevanje uresničevanja Obamovih reform.
Po drugi strani republikanci napovedujejo rez v vladni porabi, ukinitev vladnih regulacij, ki da "ubijajo delovna mesta", bitko proti nezakonitemu priseljevanju, zmanjšanje skladov za diplomatsko in tujo pomoč ter preiskavo Obamove administracije. Že prva napovedana poteza republikancev kaže na nič kaj spravni ton - naslednji teden bodo simbolično glasovali o preklicu Obamove zdravstvene reforme, največji dosežek demokratov zadnjih dveh let.