Američani so na vmesnih volitvah izbirali predstavnike kongresa, guvernerje in predstavnike lokalnih oblasti. Foto: EPA
Američani so na vmesnih volitvah izbirali predstavnike kongresa, guvernerje in predstavnike lokalnih oblasti. Foto: EPA
Harry Reid
Bitka za senatni sedež v Nevadi je bila napeta, a je le zmagal Harry Reid, ki bo tako še naprej vodja demokratske večine v senatu. Foto: Reuters
ZDA
Gibanje čajank, ki je ves čas volilne kampanje ostro kritiziralo administracijo predsednika Obame in njegovo politiko, je na volilni dan "zavzelo" Kapitol. Foto: EPA
Velika zmaga republikancev

Kot poroča ameriška televizija CNN, so republikanci na podlagi delnih izidov demokratom odvzeli najmanj 60 sedežev v 435-članskem predstavniškem domu in bodo imeli tako vsaj naslednji dve leti večino v spodnjem domu ameriškega kongresa. Republikanci so zmago odnesli zaradi nezadovoljstva Američanov s stanjem ameriškega gospodarstva, za prevzem večine v predstavniškem domu pa bi republikancem sicer zadostovalo 39 sedežev.

Republikanci bodo imeli tako v predstavniškem domu 239 sedežev, demokrati pa 183. Republikanci vodijo še v štirih okrožjih, demokrati pa v devetih, kjer pa so rezultati še preveč tesni, da bi lahko volilno tekmo odločili.

Demokratski stranki predsednika Baracka Obame pa je kljub tesni bitki uspelo zadržati večino v senatu, kjer naj bi imeli demokrati 51 sedežev, republikanci pa 46.

Največja zmaga po letu 1948
Američani so na tokratnih vmesnih kongresnih volitvah izbirali vseh 435 članov predstavniškega doma, 37 od stotih senatorskih mest, 37 novih guvernerjev zveznih držav in predstavnike lokalnih oblasti. Zelo dejavno konservativno volilno telo, ki ga je še okrepilo gibanje čajank, ki je glasove lovilo z ostrim nasprotovanjem politiki Washingtona, je republikancem pomagalo do največje zmage v zadnjih desetletjih.

Zadnja večja zmaga se je zgodila leta 1948, ko so demokrati republikancem odvzeli 75 sedežev, tokratne volitve pa številni analitiki primerjajo tudi z letom 1994, ko so dve leti po tem, ko se je v Belo hišo vselil Bill Clinton, demokrati v predstavniškem domu izgubili 54 sedežev, v senatu pa osem.

Zadnja tako velika zmaga republikanske stranke sega v leto 1938, ko so republikanci demokratom odvzeli 80 mest, tokratno štiriletno obdobje vladavine demokratov pa je bilo eno najkrajših v ameriški zgodovini.

Boehner bo zamenjal Nancy Pelosi
Zmaga republikancev v predstavniškem domu pomeni, da se po štirih letih končuje mandat prve ženske predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi. Predstavniški dom bo od januarja prihodnje leto tako po vsej verjetnosti vodil dosedanji vodja republikanske manjšine v predstavniškem domu John Boehner iz Ohia, ki je ob razglasitvi zmage povedal, da so volivci predsedniku Obami poslali jasno sporočilo, da mora spremeniti smer. "Jasno je, kdo je pravi zmagovalec volitev, to je ameriško ljudstvo," je povedal Boehner in dodal: "Američani zahtevajo novo pot naprej v Washingtonu".

Predsednik Obama je Boehnerju že čestital za zmago, Boehnerjevi sodelavci pa so povedali, da sta imela prijeten krajši pogovor. Pogovarjala sta se o medsebojnem sodelovanju in o prioritetah, na katere se morajo osredotočiti, med njimi pa sta izpostavila ustvarjanje novih delovnih mest ter zmanjšanje proračunske porabe. Po končanem pogovoru se je Boehner Obami zahvalil za klic.

Harry Reid premagal svojega nasprotnika
Kot nekakšen obliž na rano demokratom je zmaga vodje demokratske večine v senatu Harryja Reida v zvezni državi Nevada, ki je premagal Sharron Angle, republikanko z močno podporo gibanja čajank. Demokratom tako ne bo treba izbirati novega vodje demokratske večine, kar jim je grozilo, če bi Reid izgubil bitko v Nevadi.

Dve leti politične blokade v Washingtonu
Z republikansko večino v predstavniškem domu se ZDA obetata dve leti blokade vseh večjih zakonodajnih sprememb v Washingtonu. Demokratska večina v senatu in predsednik Obama v Beli hiši namreč pomenita, da bodo tudi republikanske pobude obsojene na neuspeh, analitiki pa so prepričani, da bo na naslednjih volitvah leta 2012 slavil tisti, ki bo za pomanjkanje napredka uspešneje krivil nasprotno stran.

Predsednik Obama je ob 18. uri po srednjeevropskem času sklical novinarsko konferenco, kjer je pojasnil, kaj republikanska večina pomeni zanj in njegovo politiko v naslednjih dveh letih.

Republikanci odnesli tudi večino guvernerskih položajev
Republikanci naj bi, tako kažejo uvodni izidi, s pomočjo gibanja čajank dobili tudi večino v guvernerskih položajih. Še posebej boleč poraz za Obamo je guvernerska tekma v Ohiu, kjer je nekdanji kongresnik in komentator televizije Fox John Kasich slavil proti demokratskemu guvernerju Tedu Stricklandu, Obama pa žaluje tudi zaradi izgube senatnega sedeža v Illinoisu, ki ga je pred prevzemom predsedniškega položaja zasedal sam.

Američani so odločali tudi o nekaterih referendumskih vprašanjih, med katerimi je največ pozornosti pritegnil referendum o legalizaciji marihuane v Kaliforniji, kar so volivci, v skladu z napovedmi, gladko zavrnili.

Velika zmaga republikancev