Američani bodo na voliščih odločali, koga želijo naslednja štiri leta gledati v predstavniškem domu in senatu. Foto: EPA
Američani bodo na voliščih odločali, koga želijo naslednja štiri leta gledati v predstavniškem domu in senatu. Foto: EPA
Barack Obama
Ameriški predsednik Obama je v dveh letih svojega mandata izgubil veliko privržencev, kar se bo poznalo tudi na izidih tokratnih kongresnih volitev, na katerih naj bi slavili republikanci. Foto: EPA
ZDA
Američani svoja politična prepričanja izražajo tudi na svojih avtomobilih. Na sliki avtomobil republikanca s Floride. Foto: EPA
ZDA
Poleg kongresnikov in senatorjev bodo volivci izbirali tudi guvernerje nekaterih zveznih držav in predstavnike lokalnih oblasti. Foto: EPA

Zmago republikancev so politični analitki napovedali že pred začetkom volitev, ta pa naj bi na trdna tla postavila predvsem predsednika Baracka Obamo in njegovo administracijo. Rezultati bodo znani čez nekaj ur.

Američani na vmesnih kongresnih volitvah izbirajo vseh 435 članov predstavniškega doma, 37 od stotih senatorskih mest, 37 novih guvernerjev zveznih držav in predstavnike lokalnih oblasti. Raziskave javnega mnenja demokratom napovedujejo hud poraz, saj naj bi republikanci zlahka odnesli večino v predstavniškem domu. Glede na napovedi naj bi demokrati ohranili večino v senatu, a republikanska zmaga bi pomenila konec velikih zakonodajnih pobud predsednika Baracka Obame, za katerega so vmesne volitve tudi pomemben preizkus pred predsedniškimi volitvami leta 2012.

Zadnja raziskava, ki so jo objavili v ponedeljek, je pokazala, da naj bi 50 odstotkov volivcev obkrožilo ime republikanskega kandidata, 44 odstotkov volivcev pa naj bi izbralo demokratske kandidate.

Predstavniški dom bo zagotovo republikanski, senat vprašljiv
V predstavniškem domu imajo demokrati 255 sedežev, republikanci pa 178 sedežev, po en demokratski in en republikanski sedež pa sta prazna. Za prevzem večine morajo republikanci demokratom odvzeti 39 sedežev, kar naj bi se glede na napovedi brez težav zgodilo. Analitik Larry Sabato z univerze v Virginiji napoveduje celo, da naj bi republikanci pridobili 55 sedežev, analitik Charlie Cook pa je prepričan, da bodo republikanci pridobili med 48 in 60 sedeži.

V senatu naj bi republikanci demokratom odvzeli od sedem do devet sedežev, kar pa bi bilo za večino premalo, saj bi morali dobiti najmanj deset demokratskih sedežev. Analitik Cliff Young je napovedal, da naj bi demokrati obdržali 52 ali 53 senatnih sedežev, republikanci pa naj bi jih zasedli 47 ali 48.

Prva volišča so se odprla ob 5. uri po tamkajšnjem času v zvezni državi Vermont, zadnja pa se bosta odprla ob polnoči na Havajih in Aljaski. Prve volilne projekcije naj bi objavili ob 19. uri po tamkajšnjem času, kar je ob polnoči po srednjeevropskem času. Napovedana republikanska zmaga bi lahko postala jasna že po objavi izidov z volišč v zveznih državah Indiana, Kentucky, Virginija, Florida, Georgia in Ohio. Za senatno bitko bodo odločilne volitve v Zahodni Virginiji in Pensilvaniji, ki bi že lahko napovedale, ali bo republikancem tudi v senatu uspelo dobiti večino.

Američani nezadovoljni z vladavino demokratov
Vse javnomnenjske raziskave kažejo, da se zmaga obeta republikancem, saj so volivci nezadovoljni zaradi visoke brezposelnosti, počasne gospodarske rasti in poka nepremičninskega mehurčka, zaradi katerega so domove izgubili številni Američani. Tudi priljubljenost predsednika Baracka Obame je v drugem letu njegovega mandata padla pod 50 odstotkov.

Republikanci so prepričani, da bodo volivce na svojo stran pridobili prav zaradi njihovega nezadovoljstva s položajem ameriškega gospodarstva. "Upamo, da bomo lahko Američanom ponudili nov začetek," je povedal vodja nacionalnega republikanskega odbora Michael Steele in dodal, da bodo imeli, če ne bodo izpolnili pričakovanj, čez dve leti hude težave na predsedniških volitvah.

Sarah Palin obljublja politični potres
Republikanci so nekaj glasov pridobili tudi na račun gibanja čajank, ki so utelešale skrajna konservativna mnenja in ostro nasprotovanje predsedniku Obami, njegovim ukrepom za rešitev gospodarstva in zdravstveni reformi. Glavna predstavnica čajank, nekdanja guvernerka Aljaske in podpredsedniška kandidatka na volitvah leta 2008, Sarah Palin je v nedeljo napovedala, da bodo tokratne kongresne volitve "politični potres". Palinova je prepričana, da bodo volivci predsedniku Obami in demokratom povedali, da so "zamočili". "Dali smo vam dve leti popolnega zaupanja, da boste izpolnili svoje obljube, a niste naredili ničesar," je bila ostra Palinova.

Predsednik Barack Obama je ponedeljek pred volitvami, potem ko je ves teden prepričeval volivce po Ameriki, preživel v Beli hiši, stopil pa je tudi pred mikrofon Ryana Seacresta, voditelja priljubljene oddaje American Idol, ter radijskih postaj v Milwaukeeju, Cincinnatiju, Philadelphii, Honoluluju in Miamiju. Prva dama Michelle Obama je skušala prepričati še zadnje volivce v Nevadi, kjer se za stolček v senatu bori vodja demokratske večine Harry Reid, in Pensilvaniji.

Volivci tudi o legalizaciji marihuane in drugih vprašanjih
Poleg izbire novih kongresnikov in senatorjev pa bodo pred volivci tudi druga referendumska vprašanja, med katerimi bo najbolj zanimiva zagotovo legalizacija marihuane v Kaliforniji, med vprašanji pa bosta tudi določitev angleščine kot uradnega jezika ter prepoved uporabe šeriatskega prava pri razsodbah na sodišču v Oklahomi.