Za zdaj naj bi načrtovali le napad iz zraka. Foto: EPA
Za zdaj naj bi načrtovali le napad iz zraka. Foto: EPA
Jack Straw
Straw je nedavno dejal, da napad na Iran ni verjeten. Foto: EPA

Visoki predstavniki vlade naj bi se na obrambnem ministrstvu srečali z generali in analizirali posledice, ki bi jih lahko vojaški poseg imel v Iranu. Po mnenju britanskih vojaških poveljnikov naj bi šlo le za bombardiranje iranskih jedrskih zmogljivosti, napada na kopnem pa naj še ne bi načrtovali.

Predvsem naj bi razpravljali o posledicah, ki bi jih lahko imelo sodelovanje Velike Britanije. Vojaški poveljniki naj bi razglabljali o morebtinih posledicah za britanske interese v Iraku in Afganistanu.

Straw: Napad ni verjeten
Govorice o napadu so v nasprotju z izjavo britanskega zunanjega ministra Jacka Strawa, ki je pretekli mesec dejal, da napad na Iran ni verjeten. Vendar pa je v soboto ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice povedala, da so na mizi vse možnosti, tudi vojaška akcija proti Iranu. Podobne izjave je britanski zunanji minister dajal tudi pred napadom na Irak leta 2003, a je potem London vseeno sodeloval v vojni.

V primeru zračnega napada bi verjetno po pisanju omenjenga časopisa iransko protizračno obrambo napadli z raketami tomahawk srednjega dosega, to pa bi omogočilo, da bi lahko v napade vključili tudi za radarje nevidne bombnike B2.

Sunday Telegraph piše, da naj bi si ZDA prizadevale za sodelovanje več narodov, vendar pa naj bi bile pripravljene iti v vojno tudi samo s podporo Izraela.