Lufthansa je zaradi stavke odpovedala 4.461 poletov. Foto: EPA
Lufthansa je zaradi stavke odpovedala 4.461 poletov. Foto: EPA

"Nujno se želimo izogniti kakršni koli nadaljnji škodi za podjetje," je dejal član upravnega odbora Lufthanse Harry Hohmeister. V zadnjih šestih dneh je morala Lufthansa zaradi stavk odpovedati 4.461 poletov, na tleh je ostalo več kot pol milijona potnikov.

Podobno ponudbo sindikatom je dala Lufthansa na mizo že konec prejšnjega tedna, vendar je takrat višanje plač vezala na spremembe v pokojninskem sistemu, kar so piloti označili za nesprejemljivo. Tako so v torek, po dveh dneh premora, začeli že 15. stavko od pomladi 2014.

Sindikat pilotov Vereinigung Cockpit je do Lufthanse kritičen, ker plač svojih pilotov v zadnjih petih letih sploh ni zvišala, čeprav je ustvarjala precejšnje dobičke. Cockpit zahteva zvišanje plač za povprečno 3,66 odstotka letno, in sicer tudi za pet let nazaj. Lufthansa na drugi strani trdi, da svoje pilote plačuje bolje od konkurentov. Pilot v najvišji kategoriji lahko zasluži več kot 22.000 evrov mesečno.

V torek so bili prizadeti samo poleti na krajše proge, danes pa se je stavka razširila tudi na nekatere medcelinske polete. Odpovedanih je bilo 890 poletov, prizadetih pa okoli 98.000 potnikov. Vsak dan stavke podjetje stane od 10 do 15 milijonov evrov.