Vojni zločinec pri frizerju. Foto: EPA
Vojni zločinec pri frizerju. Foto: EPA

To je dejal predsednik sveta SČG-ja za sodelovanje s haaškim sodiščem in minister za človekove in manjšinske pravice Rasim Ljajić. Hkrati je dodal, da naj bi SČG to storil prihodnji teden, ko bodo zbrali še nekatere dokumente.

37-letni Lukić, ki so ga pretekli teden prijeli v Argentini, je bil v Beogradu ob svoji odsotnosti zaradi zločinov, storjenih nad Muslimani v BiH-u, obsojen na 20-letno zaporno kazen. Za zločine med letoma 1992 in 1995 pa mu želi soditi tudi haaško sodišče.

Prvi primeri Beograda
Beograjski urad tožilca za vojne zločine je vložil obtožnice za sedem osumljencev, ki naj bi leta 1992 preganjali in pobijali Muslimane na vzhodu BiH-a. Gre za prvi primer, ki ga je haaško sodišče predalo sodišču v Beogradu.

Obtoženi Branko Grujić, Branko Popović, Duško Vučković, Dragan Slavković, Ivan Korać, Siniša Filipović in Dragutin Dragičević naj bi iz mesta Zvornik na Madžarsko pregnali 1.822 Muslimanov. Vse obtožence so že prijeli, Dragičević pa je bil pretekli mesec že obsojen na 20 let zapora zaradi umora 16 muslimanov, ki so jih ugrabili na avtobusu pri Sjeverinu.