Glede skladiščenja jedrskih odpadkov veljajo strogi varnostni ukrepi, na katere pa se, kot kaže, mafija požvižga. Foto: EPA
Glede skladiščenja jedrskih odpadkov veljajo strogi varnostni ukrepi, na katere pa se, kot kaže, mafija požvižga. Foto: EPA

Po informacijah, ki jih je posredoval mafijski ovaduh, naj bi bila ladja le ena izmed mnogih, ki jih je sam v zadnjih mesecih razstrelil v okviru nezakonite operacije, s katero je mafija želela zaobiti zakone o strupenih odpadkih. Potopljeno ladjo so našli 30 kilometrov jugozahodno od Italije, vzolž kalabrijske obale pa naj bi jih bilo potopljenih še okoli 30.

Po besedah mafijskega skesanca je bilo na ladji okoli 180 sodov z jedrskimi odpadki, policija pa je sporočila, da bodo zdaj opravili test radioaktivnosti. Kot piše BBC, fotografije kažejo, da je ladja skorajda nepoškodovana, na njej pa je večje število rumenih sodov z napisom strupene snovi.

Mafijski ovaduh je policiji razkril, da je mafija zavihala rokave pri dobičkonosnem poslu, povezanem z radioaktivnimi odpadki. A namesto da bi se odpadkov znebili na varen način, mu je bilo naročeno, naj ladjo z odpadki sredi morja razstreli. Predtem naj bi potopil še dve ladji s strupenimi odpadki.

Preiskovalci bodo zdaj pod drobnogled vzeli ostanke razbitin, in če bodo našli sledi radioaktivnih snovi, bodo oblasti začele iskati še razbitine okoli 30 ladij, ki naj bi jih prav tako namerno potopila mafija.

Govorice in namigi, da naj bi mafija potapljala ladje z radioaktivnimi snovmi, se pojavljajo že dolga leta. Greenpeace in druge okoljevarstvene organizacije so v posebnem seznamu celo zbrali podatke o ladjah, ki so v preteklih desetletjih izginile na območju Italije in Grčije.