Filipini naj bi v prihodnjih letih postali eden največjih centrov zdravstvenega turizma, zato tam prav v te namene urijo študente. Foto: EPA
Filipini naj bi v prihodnjih letih postali eden največjih centrov zdravstvenega turizma, zato tam prav v te namene urijo študente. Foto: EPA
Goodmanov priročnik Pacienti brez meja. Foto: EPA
Bolivija: tudi ena izmed držav, kjer zdravstveni turizem narašča. Foto: RTV SLO

Medicinskega centra ni iskal v domačem Camdenu, ampak na drugem koncu sveta, tudi na Irskem, Tajskem in v Turčiji, na koncu pa se je odločil za San Jose v Kostariki. Tam je potem preživel teden dni v bolnišnici, potem pa sta z ženo priložnost izkoristila še za raziskovanje države: po štirih tednih se je brez kakršnih koli težav vrnil domov.

Pojav zdravstvenega turizma zaznavajo v okoli 50 državah sveta, med najbolj priljubljenimi destinacijami pa so Argentina, Brunej, Kuba, Kolumbija, Kostarika, Hong Kong, Madžarska, Indija, Jordanija, Litva, Malezija, Filipini, Singapur, Južnoafriška republika, Tajska, v zadnjem času pa tudi Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Tunizija in Nova Zelandija. Plastični kirurgi imajo največ dela v Argentini, Boliviji, Braziliji, Kolumbiji, Kostariki, na Kubi, v Mehiki in Turčiji.

Gospod Schreiner je v skladu s sodobnim medicinskim žargonom medicinski oz. zdravstveni turist. Ker za njegovo zdravstveno zavarovanje ne skrbi več zavarovalnica nekdanjega delodajalca, hkrati pa je premlad, da bi bil deležen uslug Medicara, ima gospod Schreiner lastno polico zdravstvenega zavarovanja, na kateri ima 10.000 dolarjev. Ker ni želel zapraviti 14.000 dolarjev, kolikor bi znašal račun v ameriški bolnišnici, se je odločil za Kostariko in namesto tega plačal 3.900 dolarjev. "Tako nisem porabil vseh svojih sredstev. In še: tam so se res potrudili pri negi, nobenega čakanja in zelo prijazno osebje, ki je govorilo angleško."

85.000 zdravstvenih turistov
Vsako leto se najmanj 85.000 Američanov odpravi na pot v tujino zgolj zaradi zdravstvenih storitev, kaže poročilo podjetja McKinsey&Company. Med najpogostejšimi posegi so zobozdravstvene storitve, menjave kolkov in kolen, operacije srčne zaklopke in namestitev srčnih spodbujevalnikov, večinoma pa so operacije kar petkrat cenejše kot v ZDA, kaže poročilo ameriške zdravniške organizacije.

Kot kažejo napovedi, naj bi se zdravstveni turizem v prihodnjih letih le še bolj razmahnil, saj so stroški zdravstvene nege v ZDA čedalje višji, v tujini pa so zdravstvene storitve - številni zdravstveni centri so namreč zaslutili možnost zaslužka - postale veliko dostopnejše, seveda ob ustreznem odprtju denarnice. Tudi domače zdravstvene zavarovalnice vse pogosteje v svojo ponudbo vključujejo storitve v tujini.

Zagovorniki zdravstvenega turizma zatrjujejo, da je kakovost storitev v tujini vsaj enaka, če ne že boljša kot v ZDA: večina držav ima visok odstotek uspešnosti, angleško govoreče zdravnike in najnovejše moderno opremljene prostore, ki so pogosto zgrajeni prav za to, da privabljajo tuje paciente. A uradno ni podatkov oz. raziskav, ki bi dejansko primerjale izid operacij in drugih zdravstvenih storitev v ZDA s tistimi v tujini, pravi dr. Sharon Kleefield s harvardske medicinske šole, ki je specialistka za preučevanje storitev v tujini. "Ne glede na to, kako dobro je ocenjena vaša (op. v tujini) bolnišnica, se še vedno postavljajo vprašanja o kakovosti in varnosti, kadar govorimo o potovanju z namenom zdravljenja."

Pasti zdravljenja v tujini
Ameriško zdravstveno združenje, ki je zaskrbljeno zaradi tveganja, povezanega z zdravljenjem v tujini, in posledično ustrezne nege po operaciji oz. vrnitvi iz tujine je lani junija izdalo smernice glede zdravstvenega turizma. Med drugim morebitne paciente z njimi naprošajo, naj premislijo, ali so res pravi kandidati za tovrstni turizem. "Potovati z namenom operacije je velika reč," pravi Josef Woodman, avtor knjige "Pacienti brez meja: vodnik za cenovno dostopen kvaliteten zdravstveni turizem". Čas okrevanja je v primeru operacije v tujini pogosto časovno skrajšan, dolg polet domov pa lahko med drugim povzroči krvni strdek. Zato je treba dobro preučiti zdravstveni karton, dodajajo. Ob tem Woodman opozarja, da niso vsi posegi primerni, da jih opravijo v tujini. "Ortopedske in nenujne srčne operacije v tujini imajo zelo visok odstotek uspešnosti. Toda bolezni, kot je rak, je treba zdraviti doma, saj morate biti v neprekinjenem stiku z onkologom in drugimi zdravstvenimi delavci."

Skupaj s strokovnjaki tudi "cela vrsta šušmarjev"
Tveganje predstavlja tudi izbira posrednika: v zadnjem desetletju se je pojavila vrsta svetovalcev in agentov. "Na žalost se je pojavila tudi vrsta nezanesljivih podjetij," pravi Jonathan Edelheit, predsednik združenja zdravstvenega turizma, neprofitne organizacije, ki združuje bolnišnice in agencije, ki poskrbijo za paciente na potovanju. Dobra podjetja, pravi Edelheit, bodo poiskala rešitev za vaše zdravstvene težave v najboljših bolnišnicah in pri najboljših zdravnikih, olajšali vam bodo potovanje, uredili vse, kar se tiče namestitve, in posrkbeli tudi za postoperativno zdravljenje. V pomoč tistim, ki se zanimajo za zdravstvene usluge v tujini, je tudi organizacija Joint Commission, ki ocenjuje tako ameriške kot tuje zdravstvene in zobozdravstvene centre.

K. T. (prirejeno po New York Timesu)