Maliki je obiskal Sirijo v času, ko se doma spopada z vedno večjimi pritiski. Foto: EPA
Maliki je obiskal Sirijo v času, ko se doma spopada z vedno večjimi pritiski. Foto: EPA

Maliki, ki je v Siriji preživel več let kot član opozicije Sadama Huseina, bo skušal med tridnevnim obiskom sirskega predsednika in druge sirske politike prepričati, naj prenehajo podpirati upornike v Iraku in ustavijo domnevno tihotapljenje orožja v Irak. V ospredju pogovorov bo tudi slab položaj skoraj dveh milijonov iraških beguncev v Siriji in gospodarski odnosi med sosedama.

Obisk je znamenje, da se odnosi med državama počasi izboljšujejo. Državi sta diplomatske odnose obnovili lani po skoraj 25 letih, ki jih je zaznamovalo sovraštvo zaradi sirijske podpore Iranu med iraško-iransko osemletno vojno.

Med obiskom, na katerem ga spremljajo iraški ministri za nafto, trgovino in notranje zadeve, se bo iraški premier sešel tudi s sirijskim podpredsednikom Farukom Šaro in zunanjim ministrom Validom Mualem.

Maliki se doma spopada z vedno večjim pritiskom, ker so njegovo vlado zapustile številne politične skupine, med njimi predstavniki suniti, Washington pa ni zadovoljen, ker političnega napredka, kljub stopnjevanju operacij ameriških vojakov proti upornikom, ni.

Pred dvema tednoma je Maliki že obiskal Iran, ki ga ZDA prav tako obtožujejo, da podpira upornike v Iraku.