"Vedno je zaželeno, da ženska ostane skrita in zakrita, da družbo ohrani na drugi strani tančice," je zapisano v manifestu 'Ženske Islamske države: Manifest in študija primera'. Foto: EPA
Islamska država
Skrajna skupina Islamska država svoje lovke širi v Siriji in Iraku. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

To je le del zapovedi, ki so jih v obsežnem, 10.000 besed dolgem manifestu z naslovom Ženske Islamske države: Manifest in študija primera zapisale ženske, podpornice Islamske države v Iraku in Siriji. Poluradni manifest Islamske države o ženskah, ki naj bi bil prvi take vrste, so prejšnji mesec v arabskem jeziku objavili na nekem džihadističnem forumu, spisali pa naj bi ga v medijskem oddelku brigade Al Khanssaa, vseženske milice, ki jo je ustanovila Islamska država. V angleščino ga je prevedel londonski protiteroristični "thinktank" Quilliam Foundation.

Dokument naj bi pojasnil vlogo žensk
V uvodu v manifest, ki ostro zavrača feminizem, je zapisano, da gre za dokument, ki naj bi "pojasnil vlogo muslimanskih žensk in življenje, ki se od njih pričakuje" ter "pojasnil resničnost življenja in obstoja žensk v Islamski državi". Manifest poudarja vlogo ženske kot gospodinje, žene in matere ter ostro kritizira zahodne ženske, človekove pravice in koncept enakopravnosti spolov.

Manifest arabske ženske poziva, naj se preselijo v Sirijo ali Irak, kjer bodo lahko živele mirno življenje, ki ga bodo vodila predvsem domača opravila. Ta naj bi bila po besedah manifesta "božje zapovedana pravica žensk, v skladu s šeriatskim pravom in način življenja, kot ga je zapovedal Alah".

Izobraževanje z velikim poudarkom na veri
Izobrazba naj bi se začela pri sedmih letih in naj ne bi trajal več kot do 15. leta. "Pri dekletih, starih med sedem in devet let, obstajajo trije učni predmeti: razumevanje in religija, koranska arabščina (pisna in ustna) ter znanost. Med 10. in 12. letom uvajamo še poglobljene verske študije, predvsem razumevanje tistega dela vere, ki se osredotoča na ženske in pravila o zakonu in ločitvi. Naučimo jih tudi osnovnih spretnosti, kot so šivanje, pletenje in osnove kuhanja. Med 13. in 15. letom se posebej posvečamo šeriatskemu pravu ter več ročnim spretnostim, še posebej tistim, ki so povezane z vzgojo otrok, manj pa znanosti, katere osnove so že osvojile. Poleg tega jih poučujemo o islamski zgodovini in življenju preroka ter njegovih sledilcev," so v manifestu opisali svoj izobraževalni sistem.

"Za deklico je legitimno, da se poroči pri devetih letih. Večina čistih deklet pa bi morala biti poročenih do 16. ali 17. leta, ko so še vedno mlade in aktivne," je zapisano v manifestu, v katerem so dodali še, da zahodni model za ženske ni uspel in da so ženske, ki delajo, pokvarjene in da jim po glavah hodijo druge slabe misli, namesto vere. "Model, ki ga zagovarjajo neverniki na zahodu, je propadel tisto minuto, ko so ženske 'osvobodili' iz njihovih celic v hišah," so še zapisali.

"Vedno je zaželeno, da ženska ostane skrita in zakrita, da družbo ohrani na drugi strani tančice," je mogoče prebrati v prevodu manifesta, v katerem so zapisali še, da so trgovine z oblekami in lepotilni saloni delo hudiča. Ženskm po njihovem mnenju ni treba delati in se izobraževati, da bi dokazale, da so pametnejše kot moški.

Besedilo namenjeno predvsem arabskim ženskam
Kot je na svoji spletni strani poročal Independent, naj bi bil manifest namenjen predvsem novinkam v vrstah Islamske države, ki prihajajo iz Savdske Arabije in zalivskih držav, ne pa tudi iz Zahoda. Charlie Winter, ki je manifest prevedel, je povedal, da gre za očitno pretiravanje in ne povsem natančno predstavo življenja žensk v Islamski državi, kaže pa na to, kako si skrajni islamisti predstavljajo življenje. "Manifesta do zdaj v angleškem jeziku nismo imeli, ker bi lahko določene skrajne ideje odbile zahodne ženske, ki bi se rade pridružile Islamski državi," je še povedal.