Indijo je pretresel eden najbolj krvavih napadov maoistov. Foto: Reuters
Indijo je pretresel eden najbolj krvavih napadov maoistov. Foto: Reuters

Levičarski uporniki so najprej napadli skupino vojakov, ko pa so na kraj prispele okrepitve, jih je obkolilo nekaj sto maoistov, ki so na njih začeli streljati iz avtomatskega orožja in sprožili več min, v zrak pa so vrgli oklepno vozilo, ki je prispelo po ranjence.

Indijski notranji minister P Chidambara je dejal, da napad kaže na brutalnost in barbarstvo, ki ju je sposobna uporniška vojska in dodal, da se morajo varnostne sile iz napada hitro naučiti pomembne lekcije.

Pogajanje, če se uporniki odrečejo nasilju
Maoisti so v zadnjem času okrepili napade kot odgovor na ofenzivo vladnih sil, ki se je začela konec lanskega leta. V ofenzivi sodeluje skoraj 50 tisoč pripadnikov zveznih paravojaških enot in na desettisoče policistov. Uporniki se skrivajo v gozdovih t. i. rdečega koridorja, ki se razteza prek severne in vzhodne Indije.

Vlada se je pripravljena pogajati z uporniki, a le, če se ti odrečejo nasilju. Maoisti vztrajajo, da se bodo pogovarjali le, če bodo vladne sile ustavile ofenzivo proti njim.

Indijski premier Manmohan Singh je maoistični upor, ki se je začel z vstajo kmetov leta 1967 in se je razširil na od 20 od 28 indijskih zveznih držav, označil za najhujšo notranjo grožnjo Indiji. V zadnjih dveh desetletjih je med bojem maoistov za komunistično državo umrlo na tisoče ljudi.