Razdejanje, ki ga je povzročila eksplozija na avtobusu. Foto: EPA
Razdejanje, ki ga je povzročila eksplozija na avtobusu. Foto: EPA

"Avtobus je vrglo šest metrov v zrak, ko pa je padel, je naredil trimetrski krater," je povedal policist. Na avtobusu je bilo 55 ljudi, med njimi večinoma civilisti, zato se utegne število žrtev povzpeti.

Napad v državi Chhattisgarh je najhujši po aprilskem napadu upornikov v tej državi, ko je umrlo najmanj 75 policistov. Minister za notranje zadeve je napovedal, da bi zadnji napad lahko prinesel spremembo v vladni politiki do maoistov v nekaterih državah, v katerih so ministri zaprosili za pomoč vojske v boju z uporniki.

Napadi dokaz nemoči - vojske ali upornikov?
Uporniki so okrepili napade v odgovor na vladno ofenzivo, v kateri od oktobra lani sodeluje okoli 50.000 vojakov in policistov. Policija trdi, da so napadi dejanje obupa, a so hkrati zbudili dvome o primerni pripravljenosti varnostnih sil na boje z maoisti.

Maoisti nadzorujejo velike, a revne predele regije in pogosto napadajo železniške proge in rudnike, da bi ohromili gospodarske dejavnosti, kot je prevoz premoga.

Uporniki, ki pravijo, da se borijo za pravice revnih in depriviligiranih, so upor začeli leta 1967 v zahodnem Bengalu. V štirih desetletjih nasilja med uporniki in oblastmi je umrlo na tisoče ljudi, maoisti pa predstavljajo največjo notranjo grožnjo, pravi osrednja oblast.